"Určite to netreba riešiť pôstmi, redukčnými diétami či dokonca hladovkami," povedal pre TASR gastroenterológ Peter Minárik. Nie je zástancom týchto metód. Spomaľujú metabolizmus a z dlhodobého hľadiska podľa neho skôr škodia, než pomáhajú. Ak niekto predsa len o očistu stojí, namiesto radikálnych kúr treba preferovať nenásilné zmeny.
Znamená to napríklad náhradu sacharidových príloh ako pečivo, zemiaky, ryža za čerstvú či dusenú zeleninu. Namiesto cukroviniek a koláčov možno uprednostniť ovocné šťavy, peny alebo pyré. "Cukor do ovocia zásadne nepridávame, má ho už v sebe," upozornil. Do stravy odporúča zaradiť iba najchudšiu hydinu a ryby či morské plody. Pri príprave teplej a studenej stravy radí pridať menej tuku.
Minárik preferuje v stravovaní rozumnú striedmosť. Primeraný prístup k jedeniu a pitiu je podľa neho prevenciou nielen naberania neželaných kilogramov nadváhy, ale aj akútnych bolestí brucha, ktoré už "nejednému neskrotnému hodárovi skazili sviatočné aj posviatočné dni".