Nový Čas pre vás spolu s analytikmi zostavil nákupný zoznam základných výrobkov, bez ktorých sa nezaobídu žiadne sviatky. Prezradíme vám, za čo sme si oproti vlaňajšku poriadne priplatili a čo nám, naopak, z peňaženiek vytiahlo menej peňazí. Zarazil vás účet za nákup potravín na sviatky? Ak ste nenakúpili toho viac ako v minulom roku, je možné, že vo vašom košíku skončili výrobky, ktorých ceny tento rok lámali rekordy. Hoci vo všeobecnosti môžeme povedať, že ceny v slovenských obchodoch medziročne klesajú, nájdu sa aj výnimky.
Od novembra 2014 do novembra tohto roka zaznamenala raketový vzrast cien najmä zelenina. Najviac sme to pocítili pri kapuste, za ktorú sme vysolili o 78 percent viac ako vlani, práve lacné neboli ani zemiaky či petržlen. Analytici tvrdia, že za všetko môže počasie. „Je to dané tým, že letná sezóna sa skončila a ceny niektorých plodín, ktorých úroda bola zasiahnutá suchým a teplým počasím, zamierili smerom nahor,“ vysvetľuje analytička Poštovej banky Jana Glasová.
Všetko je aj otázka ponuky a dopytu. „Slováci sa síce sťažujú na rastúce ceny, no napriek tomu sú ochotní predražené potraviny kupovať, a obchodníci tak, pochopiteľne, nemajú záujem marže znižovať,“ dodáva analytik Terna Ľubomír Drahovský. Naopak, za znížením cien niektorých komodít je podľa odborníkov pretlak množstva výrobkov na trhu. V novom roku ceny niektorých potravín môžu klesnúť. Sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) na mäso, mlieko, maslo a chlieb sa zníži z 20 na 10 percent.
Ako sa za rok zmenili ceny?
Na ktoré potraviny bude nižšia DPH?
- čerstvé alebo chladené mäso z hovädzích zvierat
- čerstvé alebo chladené mäso z domácich svíň
- čerstvé alebo chladené mäso z oviec alebo kôz
- čerstvé alebo chladené mäso a jedlé droby z domácej hydiny
- čerstvé alebo chladené mäso a jedlé droby z domácich králikov
- živé sladkovodné ryby
- čerstvé alebo chladené rybie fi lé a ostatné mäso zo sladkovodných rýb
- nezahustené mlieko, bez pridaného cukru a iných sladidiel
- maslo
- čerstvý chlieb
Zdroj: e-Zbierka
Čo je čerstvý chlieb?
Výrobok musí byť nakyprený kvasom alebo droždím. Aj keď je chlieb označený dátumom minimálnej trvanlivosti, dôležité je, aby bol do predajne dodaný a spotrebiteľom ponúknutý najneskôr do 24 hodín po upečení. Čerstvý celý chlieb môže, no nemusí byť balený, jeho hmotnosť však musí presiahnuť 400 g. V prípade baleného krájaného alebo porciovaného chleba balenie môže vážiť aj menej ako 400 g. Znížená DPH sa však nevzťahuje na chlieb vyrobený dopečením z predpečeného chladeného alebo zmrazeného polotovaru ani na výrobok rozmrazený či dodaný do predajne a ponúknutý po 24 hodinách po upečení.
Zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa
V obchodoch nájdeme duálne cenovky
Až o polovicu sa v januári 2016 zníži základná sadzba DPH na niektoré potraviny. Stále však nie je jasné, ci to pocítime aj na našich peňaženkách. Obchodníci sa síce zaviazali, že zníženú sadzbu premietnu do cien a situáciu nezneužijú na zvyšovanie obchodnej marže, otázne však je, ako to bude vyzerať na pultoch predajní v budúcom roku. V obchodoch s potravinami by sme mali nájsť duálne cenovky - pred znížením DPH a po nom. V októbri sa na tom dohodla vláda a obchodníci.