Umením však nie je len tento nápoj vytvoriť, svoje pravidlá má aj jeho uskladnenie, otvorenie fľaše či nalievanie. Ako na to nám poradila hlavná enologička spoločnosti Hubert Ingrid Vajcziková.
Špeciálne otvorenie sektu: Sabráž
Koniec hrdla fľaše sa usekne šabľou, mačetou alebo iným predmetom. Hovorí sa, že Napoleonovi vojaci šampanské otvárali šabľou preto, že boli veľmi smädní a chceli to urýchliť. Skúsení someliéri dokážu sabráž urobiť aj pomocou pohára, tanierika či podpätku od topánky.
Ako postupovať
- sekt sa musí 24 hodín chladiť na 3 ° – 5 °C
- postavte sa tak, aby ste na nikoho nemierili ani nespôsobili škodu na majetku
- jednou rukou uchopte spodok fľaše, fľašu držte v uhle asi 40 stupňov
- švih vediete po dĺžke fľaše k rozšírenému výstupku na konci hrdla, úderom odrazíte koniec hrdla - dôležitá je plynulosť pohybu
- buďte veľmi opatrní, fľaša sa môže doslova roztrhať a spôsobiť poranenie ruky
Akých chýb sa dopúšťame
- podávame teplé šumivé víno, okrem straty pôžitku sa môže stať, že zátka z fľaše nekontrolovane vystrelí - sekt musí byť vychladený
- pohár uchopíme celý, zohrejeme ho, a tým z neho rýchlejšie vyprchajú bublinky - mali by sme ho držať za spodok alebo za stopku
- fľašu uskladňujeme na ležato - má stáť
Teplota skladovania
biele šumivé víno - 9 až 11 stupňov Celzia
ružové šumivé víno - 9 až 11 stupňov Celzia
červené šumivé víno - okolo 15 stupňov Celzia
S alkoholom opatrne
Ak pri oslavách konca roku 2015 siahnete po alkohole, buďte opatrní. Držte sa týchto jednoduchých rád:
Dajte si dobrý základ
Ak vypijete alkohol na prázdny žalúdok, tak zaručene budete mať na druhý deň opicu. Preto, ak idete piť, najedzte sa. Konzumujte hlavne jedlo obsahujúce uhľohydráty, ktoré alkohol pohltia a tuk ho zase na seba naviaže. Tak vám alkohol len pomaly stúpne do hlavy. Dajte si napríklad špagety s rajčinovou omáčkou alebo pečené zemiaky.
Nepite sladké nápoje
Vyhnite sa sladkým nápojom a obzvlášť teplým, ako je punč, alebo nápojom s bublinkami ako je šampanské, pretože tak sa vám dostane alkohol rýchlejšie do krvi. A okrem toho je vedecky dokázané, že ak pijete rôzne druhy alkoholu, budete mať na druhý deň o to väčšiu opicu.
Nefajčite!
Cigarety síce krátkodobo stiahnu hladinu alkoholu v krvi, no strácate tak pocit, koľko ste vypili, a pijete ešte viac.
Zbavte sa opice
Ak sa na Nový rok zobudíte s bolesťou hlavy, nevoľnosťou, tak ste to s alkoholom na Silvestra poriadne prehnali. Najlepšie je, ak si dáte minerálku, pomarančový džús alebo ovocnú šťavu. Dajte si dobré raňajky - kyslo-slané. Najlepšie kapustnicu, olivy či slané pečivo. Kyselina odbúrava alkohol a soľ dopĺňa minerálne látky, korenie podporuje trávenie.
Vyjdite na čerstvý vzduch!
Poriadne si prevetrajte hlavu. Prechádzka naštartuje krvný obeh a alkohol sa tak rýchlejšie odbúra z tela. Prechádzajte sa aspoň 20 minút.
3 tipy na špeciálny drink
Dva drinky namiešal Vojto Artz, šéfkuchár, Metro.
Sunset Boulevardier
50 ml Chivas Regal Extra
20 ml ružový vermut
20 ml ružové víno
2 ml broskyňový bitter
2 ml pomarančový bitter
15 ml cherry likér
- K50 ml Chivas Regal Extra pridajte vermut a víno.
- Zmiešajte so cherry likérom a broskyňovým a pomarančovým bitterom.
- Podávajte v koktailovom pohári ozdobené čerešňou.
Be punch
40 ml Becherovka Original
100 ml jablkový džús
50 ml horúca voda
1 čajová lyžička medu plátok citróna
- Všetky tekuté ingrediencie spolu zohrejte v nádobe.
- Dajte pozor, aby zmes nezovrela.
- Punč podávajte v dvojdecovom pohári alebo šálke ozdobený plátkom citróna,
prípadne iných citrusov.
Absolut Mango Caipiroska
50 ml Absolut Mango
15 ml cukrový sirup
polovica limetky, pokrájaná na malé kúsky
2 plátky pomaranča
- Zmiešate limetky, pomaranč a sirup v hranatom pohári. Pridáte Absolut Mango, doplníme drveným ľadom a premiešate.