Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.01.2016 15:23 | Správy | Domáce správy

Politici smútia za Antonom Srholcom († 86): Bol to hrdina s nezameniteľným humorom

Bojovník proti útlaku, hrdina, výnimočný človek a priateľ. 

Takto si spomínajú na kňaza Antona Srholca slovenskí politici, podľa ktorých bude v spoločnosti chýbať on aj jeho nezameniteľný humor. Anton Srholec zomrel dnes vo veku 86 rokov. Srholcovi približne pred rokom diagnostikovali nádor na pľúcach.

 

"Odišiel môj dlhoročný priateľ, učiteľ a vizionár, don Anton Srholec. Táto správa ma hlboko zasiahla. Bol som ho v poslednom čase viackrát navštíviť v nemocnici. Som vďačný za každé slovo, úsmev aj radu, jeho skúsenosti a humor, ktorý ho neopúšťal ani v ťažkej chorobe," reagoval predseda KDH Ján Figeľ, ktorý je poctený, že Srholca poznal osobne. "Takéto osobnosti sa nerodia bežne. Bol výnimočný, hlboký a čistý človek. V mojom srdci zostane navždy ako spravodlivý medzi spravodlivými," dodal.

 

Správu o úmrtí otca Antona Srholca prijala s veľkým zármutkom aj strana SaS. "Bol to neúnavný bojovník proti útlaku a totalite a nebál sa v ktorejkoľvek dobe postaviť sa za hodnoty ľudskosti, súcitu a solidarity. Svojou charizmou dokázal spájať veriacich i neveriacich. Jeho slová budú chýbať, o to dôležitejšia bude snaha o naplnenie jeho odkazu," uviedli liberáli.

 

 

 

Podľa SDKÚ-DS tvoril Anton Srholec lepšiu spoločnosť. "SDKÚ-DS s veľkým zármutkom prijíma úmrtie otca Antona Srholca. Muža, ktorý svojím životom nepretržite dokazoval, že každý z nás môže prispieť k vytváraniu krajšej spoločnosti," píše strana vo svojom vyhlásení.

 

Otca Srholca podľa nej nezlomilo ani prenasledovanie, uväznenie, zastrašovanie a ponižovanie. "V duchu kresťanskej lásky ochotne a nezištne pomáhal tým, ktorí to najviac potrebujú. Vďaka svojej práci bol pre mnohých vzorom, ktorý veril vo víťazstvo dobra a slobody. Otca Antona Srholca si všetci budeme pamätať vďaka jeho húževnatosti, nezlomnosti, odpusteniu, láske ku každému človeku a nezameniteľnému humoru," uvádza sa ďalej v stanovisku.

 

Na Srholca spomína aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. "Anton Srholec bol človekom, ktorý nikdy neodbočil od svojich zásad, neoblomne veril v Boha a v silu dobra. Česť jeho pamiatke," napísal na svojom profile na Facebooku.

 

Na sociálnej sieti reagoval aj Ľudovít Kaník, ktorý považuje zosnulého kňaza za vzácneho a výnimočného človeka. "Z každého stretnutia s ním za mnohé roky som si vždy pamätal jeho pozitívne vyžarovanie, ktoré z neho sálalo. Napriek tomu, že nemal ľahký život, bol vzorom lásky k ľuďom, k životu. Bol to jednoducho dobrý človek," napísal Kaník.

 

Za človeka s veľkým č považuje Srholca aj líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Daniel Lipšic na Facebooku ocenil, že Anton Srholec celý svoj život stál na strane spravodlivosti. "Za komunizmu, za mečiarizmu aj v posledných rokoch, kedy prišiel podporiť protesty proti korupcii. Stál vždy na strane tých slabších a utláčaných. Nikdy sa nebál a nikdy nezaváhal. Pre mňa bol skutočným hrdinom. Dnes je už v nebi," uviedol Lipšic.

 

Na Srholca spomína aj šéf #Siete Radoslav Procházka. "Práve pre jeho kázne som istý čas, ešte za starého režimu, chodil najmä do Blumentálu. Bol ozajstnou legendou už dlhé roky pred svojou smrťou, ale nikdy, nikdy si nepestoval žiadny kult osobnosti, skôr presne naopak. Česť veľkej pamiatke Antona Srholca," napísal Procházka.

 

Úmrtie kňaza Antona Srholca je významná strata pre slovenský verejný život. Vyhlásil to vo štvrtok premiér Robert Fico v reakcii na dnešnú smutnú udalosť. Všetkým pozostalým vyslovuje predseda vlády úprimnú sústrasť. Kňaz a salezián Anton Srholec zomrel dnes vo veku 86 rokov. Srholcovi približne pred rokom diagnostikovali nádor na pľúcach. Rehoľa Saleziánov don Bosca informovala, že Srholec zomrel po 68 rokoch rehoľného života, z ktorých 45 bol kňazom.

 

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo na Srholcovi vyzdvihol najmä jeho nezištnú pomoc poskytovanú ľuďom bez rozdielu. "Aj v tých beznádejných, často ľuďmi odsúdených prípadoch videl v prvom rade človeka, ktorému treba pomôcť," zdôraznil.

Srholca považuje za výnimočného človeka aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD)."Bol to človek, morálny vzor, autorita, s neustále vyžarujúcou silou, odhodlaním a pozitívnou energiou," uviedol Pellegrini. Pripomenul, že silný životný príbeh tohto kňaza, spisovateľa a neúnavného podporovateľa chudobných, utláčaných a slabších a novodobej morálnej autority sa začal v reholi, neskôr ho vysvätili za kňaza. "Nepoddal sa režimu, keď ho zavreli ako politického väzňa a naďalej zostal verný svojim hodnotám. Aktívne sa zapájal aj do verejného života a prostredníctvom publikácií vysielal odkazy, ktoré sú svedectvom doby, v ktorej žil," doplnil Pellegrini. Srholca označil za symbol vytrvalosti, demokracie, sily a boja za slobodu. 

Hlboký zármutok nad smrťou kňaza Antona Srholca, ktorý zomrel dnes vo veku 86 rokov, vyjadril aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Podľa jeho slov odišiel človek, ktorý bol pre slovenskú spoločnosť inšpiráciou. "Oddaný hlbokým morálnym hodnotám, nezlomný, nesmierne ľudský a pokorný. Život Antona Srholca nesie v sebe odkaz v podobe odvahy ísť proti prúdu, v mene pravdy a lásky k blížnemu," povedal Nesrovnal. Úcta k človeku a viera v dobro je posolstvom, ktoré podľa neho Srholec navždy zanechal v srdciach ľudí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto.
Vrtuľník so zdravotníkmi sa zrútil priamo k zemi! Posádka nemala šancu prežiť: Zabila ich TÁTO zásadná chyba?
Napätie medzi bratmi Williamom a Harrym trvá už roky.
Princ William zaryto mlčal, až doteraz... Prehovoril o bratovi Harrym
Podnikateľ a investor Elon Musk.
Na povrch vyplávalo zabudnuté tajomstvo Elona Muska: FÚHA, to mu naozaj v mladosti prešlo?
Herečka má pocit, že žije svoj sen.
Foto
Rozhovor s herečkou a mamou Zuzanou Porubjakovou: Doma nám pomáha opatrovateľka, je mi ako sestra
Kylie na Veľkej cene Singapuru
Foto
Kylie Minogue to už nevydržala: Pozrite sa, na ktorého fešáka sa VRHLA! A jeho reakcia?
Zlepšite si pamäť jedením vajec
Chcete si zlepšiť pamäť? Postačí vám na to vec, ktorú už máte v kuchyni! TAKTO dáte zavúdaniu zbohom
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Ulice Tel Avivu zaplavili STOVKY protestujúcich: Na premiéra Netanjahua tlačia, aby…
Na snímke gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová hovorí s médiami po tom, ako odvolila v parlamentných voľbách v gruzínskom meste Tbilisi 26. októbra 2024.
Exit polly sa mýlili, voľby ovládla strana Gruzínsky sen: Koniec šancí na členstvo v EÚ?
Ilustračné foto
Irán zverejnil detaily izraelského útoku: Na akcii sa mala podieľať TÁTO svetová mocnosť
Na snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa pri kritike Ruska nešetrila: Štáty západného Balkánu ubezpečila o JEDNOM
Odborníčka zároveň odporúča nerobiť ukvapené závery.
Zdá sa vám správanie vášho partnera ČUDNÉ? 6 znakov, že je vám NEVERNÝ!
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
Izraelský útok na Irán drží v napätí aj európskych lídrov: Únia prišla so spoločným vyhlásením