Tie nie sú vždy poruke, a preto mnohí ľudia siahnu po bujóne. Polievku máte hneď hotovú a chuťovo sa skutočnému vývaru podobá. Cenou za rýchlosť sú však suroviny, ktoré by ste v dobrej polievky hľadali márne. Čo nájdete v kupovaných hovädzích bujónoch, skúmali odborníci z českého časopisu dTest.
Najlepšie je uvariť si poctivý vývar a vyvarovať sa tak použitia zvýrazňovačov chutí a veľkého obsahu soli. Ak ste však príliš lenivý a polievku chcete čo najrýchlejšie, pri kúpe bujónu si podrobne prečítajte zloženie. Najlepšie je, ak do košíka hodíte kocky s čo najmenším obsahom soli, cukru a bez glutamanu či kvasnicového extraktu. Pri orientácii vám pomôže aj podiel mäsovej zložky, ktorá dodá polievke chuť.
Čo je to glutaman sodný
- je to jeden z najčastejšie používaných zvýrazňovačov chuti
- v prírodnej forme sa nachádza v mozgu či vo svaloch a funguje ako prenášač nervových vzruchov
- umelo sa vyrába štiepením rastlinných bielkovín alebo fermentáciou rastlinného škrobu
- vo väčšom množstve spôsobuje bolesti hlavy, búšenie srdca, stuhnutosť svalstva, vracanie aj nevoľnosť
POZOR!
- Niektoré výrobky sú označené ako bezglutamanové, no nie je to celkom pravda.
- Na zvýraznenie chuti sa používa aj extrakt z droždia.
- Má výrazne slanú chuť, na ktorej sa podieľa kyselina glutámová
- Kyselinu obsahujú aj hydrolyzáty rastlinných bielkovín.
Vývar sa varí 6 hodín
David Izák, šéfkuchár Weber Stephen
Na 3 litre vody potrebujete 2 kilá, najlepšie kĺbových kostí. Pred prípravou opečte kosti na 15 minút pri 200 ºC v rúre. Potom ich ponorte do studenej vody, aby voda siahala do výšky 5 centimetrov nad nimi. Priveďte do varu a plameň stíšte. Zbierajte prebytočnú penu. Pridajte 5 guliek nového korenia, 10 guľôčok čierneho korenia, malú lyžičku soli a 2 mrkvy, 1 petržlen a menší zeler. Po 6 hodinách vývar sceďte a podávajte.