Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2016 23:08 | Správy | Domáce správy

Zdravotné sestry verejne prejavujú svoju nespokojnosť: Nie je na záchranu zdravotníctva neskoro?

Zdravotné sestry, ktoré podali hromadné výpovede v prešovskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana, sú odhodlané na svojich požiadavkách zotrvať. Aj za cenu, že prídu o prácu.

Deklarovali to v stredu popoludní na stretnutí na Námestí legionárov pred budovou Divadla Jonáša Záborského, kde súčasne verejne prejavili nespokojnosť s ignorovaním svojich požiadaviek. Prišli ich podporiť aj rodinní príslušníci a zdravotníci z Košíc. S transparentmi, horiacimi sviečkami, lampášmi a lampiónmi sa potom vydali na pochod ku konkatedrále sv. Mikuláša do centra mesta. Sprievod tvorilo asi 500 zhromaždených.

Ako uviedla predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká, stretnutie iniciovali za záchranu nemocnice v Prešove. Svojím sprievodom v centre mesta chceli upozorniť slovenskú verejnosť na to, že prešovskej nemocnici sa pre výpovede sestier vyhráža ministerstvo zdravotníctva zrušením, prípadne výrazným obmedzením jej činnosti. Podľa jej slov toto rozhodnutie by spôsobilo zásadne obmedzenie dostupnosti kvalitnej zdravotnej starostlivosti pre celý región. Kavecká uviedla, že vláda odvracia pozornosť od najdôležitejšieho argumentu, ktorým je nedostatok kvalitných zdravotných sestier.

Na zlý stav zdravotníctva upozorňujú posledné štyri roky. „A žiaľ, nikto nás nepočúva, nikto s nami nerokuje, nediskutuje o probléme. Nemôže to byť iba monológ, potrebujeme dialóg, aby skutočne došlo k nejakým riešeniam,“ uviedla. Prešovská odborárka Beáta Čonková uviedla, že nie je pravda, že sestry, ktoré dali výpovede, chcú nemocnicu zrušiť. „Chceme poukázať na to, že je potrebné zlepšiť podmienky v zdravotníctve. Z nás ju nikto nechce zrušiť. My sme pacientov neopustili. Každá jedna sestra pri svojom pacientovi je. Ale akonáhle sa cíti zle, je chorá, nemôže ich ohroziť. Sú natoľko uvedomelé, že nechcú ohroziť pacientov, a preto sú na PN,“ povedala Čonková. Podľa jej vyjadrenia na pochode sa nezúčastnili žiadne sestry vypísané na PN, ostali doma, ale poslali za seba rodinných príslušníkov. 

 

„Práve aktivitami sestier, ktoré podali výpovede a sú na PN a OČR, je situácia v nemocnici komplikovaná. Myslíme si, že v tejto situácii nemá z ich strany význam robiť akciu na námestí, oveľa zmysluplnejšie by bolo vrátiť sa k pacientom. Nehovoriac o tom, že ide o tému, ktorú primárne iniciovala zamestnankyňa nemocnice Ľubica Staroňová a za ktorú bola Komorou sestier a pôrodných asistentiek verejne odsúdená,“ píše sa vo vyhlásení hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková. Dôvodom možných zmien v prešovskej nemocnici po 1. februári sú výpovede sestier.  Do stredy v prešovskej nemocnici trvá na svojej výpovedi 318 sestier. Z pôvodného počtu 77 výpovedí sestry stiahli. Nemocnica prijala 88 nových sestier. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Odborníčka zároveň odporúča nerobiť ukvapené závery.
Zdá sa vám správanie vášho partnera ČUDNÉ? 6 znakov, že je vám NEVERNÝ!
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
Izraelský útok na Irán drží v napätí aj európskych lídrov: Únia prišla so spoločným vyhlásením
Na tvári Danky Bartekovej v jej veľký deň nemohol chýbať široký úsmev.
Emóciami nabitá svadba Bartekovej: Úsmevy na tvárach známych športovcov či dojatí rodičia!
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholz varuje Irán po tom, ako na krajinu zaútočil Izrael: TOTO radí ako cestu k mieru
(ilustračná foto)
Teroristi sa chystali zaútočiť na ikonické katedrály: Vyšetrovanie museli UKONČIŤ, čo je za tým?
(ilustračné foto)
Aktualizované
Násilie, nepokoje a hádky! V Gruzínsku sa odohrali kľúčové voľby: Stále nie je jasné, kto je skutočným víťazom
Vicemajster sveta z roku 1998 Zé Carlos
Brazília v šoku: Zomrel spoluhráč Ronalda, Rivalda či Roberta Carlosa!
Emma pád neprežila.
Foto
Obrovské nešťastie: Tehotná mamička Emma zomrela po PÁDE z okna! Jej posledná FOTO láme srdce
Foto
DOTKNUTÝ sexsymbol Juraj Bača: Táto žena ho otvorene ODMIETLA! Dôvod ho zamrzel
Michal Krištof bol pred odchodom do KHL pravidelne nominovaný na reprezentačné zrazy.
Krištof reaguje na svoj odchod z Ruska: Celé to bolo úplne inak!
Juraj sníva o ceste okolo sveta.
Foto
Sexi herec zo seriálu Nemocnica Juraj Ďuriš: TOHTO sa najviac bojím!
(ilustračná fotografia)
Desivý útok na policajný konvoj: Hlásia viacero obetí! Hovorí sa o teroristickom útoku