Slováci by však podľa nich nemali byť pri dopĺňaní vitamínov z piva príliš horliví, pretože niekoľko pollitrových pohárov denne zdraviu určite neprospeje.
"Obilie, z ktorého sa pivo vyrába, je bohatým zdrojom flavonoidov, čiže antioxidantov. Chmeľ pivu dodáva nielen jedinečnú arómu a chuť, ale pôsobí aj ako prírodné antibiotikum," priblížila účinky piva Terézia Šinková z potravinárskeho ústavu. Antioxidanty znižujú napríklad riziko ochorení srdca a ciev, rakoviny či šedého zákalu a zvyčajne ich ľudia získavajú zo zeleniny. Keďže zeleninu podľa nej ľudia na Slovensku naďalej nekonzumujú v dostatočných množstvách, čiastočnou náhradou by mohlo byť pivo.
V pití "zlatého moku" totiž Slováci za zvyškom sveta vôbec nezaostávajú a v pohostinstvách je vraj pivo najobľúbenejším nápojom. "V minulom roku každý Slovák v priemere vypil okolo 81 litrov piva," povedal Roman Šusták zo Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Aj preto podľa neho nemalo pätnásť pivovarov pôsobiacich na Slovensku s odbytom svojich výrobkov problémy. Celkovo za minulý rok vyprodukovali 3,8 milióna hektolitrov piva.
Hodiny strávené v pohostinstvách v obkolesení niekoľkých pohárov s pivom však zdraviu naopak veľmi škodia, zdôraznili odborníci. Ak sa chce muž či žena vyhnúť nielen nevzhľadnému "pivnému bruchu", ale aj vážnejším zdravotným problémom, mal by vypiť najviac dva decilitre obľúbeného nápoja denne.
Chýbajúce vitamíny môže doplniť aj pivo
BRATISLAVA - Občasný pohárik piva je zdrojom vitamínov, ktoré sú pre zdravý život nevyhnutné. Podľa odborníkov z Výskumného potravinárskeho ústavu to dokázali vedecké výskumy.