Niekto do seba obed rýchlo nahádže, druhému to, naopak, trvá nekonečne dlho. Mnohí sa s jedlom na tanieri doslova hrajú, čo dokáže poriadne precvičiť nervy spolustolujúcich, ale podľa najnovších zistení to súvisí s jeho osobnosťou. Americké psychologičky a odborníčky na výživu Juliet Boghossianová a Julia Hormesová vyselektovali deväť typov osobností na základe toho, ako jedia. Ktorý typ ste vy?
1. Pomalý a tvrdohlavý
Ak patríte k ľuďom, ktorí sa s jedlom vôbec neponáhľajú, podľa štúdie ste typom človeka, čo si vždy najviac užíva daný moment. Na druhej strane to poukazuje na to, že dokážete byť tvrdohlavý a prísny, ak niekto naruší vašu rutinu.
2. Rýchly jedák je presný
Ak sa pomedzi hlty doslova ani nestihnete nadýchnuť a v priebehu krátkych minút dojete, patríte medzi ľudí, ktorí zvládajú viac činností naraz. Vašou prednosťou je dodržiavanie stanovených termínov. Na rozdiel od tých, ktorí jedia pomaly, dokážete takmer vždy pred sebou uprednostniť ostatných. To je však aj problém, pretože o seba málo dbáte a potláčate svoje potreby.
3. Organizátor
Pokiaľ v momente, ako vám jedlo pristane na stole, máte chuť všetko na tanieri „poupratovať“ podľa vlastného systému, ste zrejme rodený organizátor. Ale zatiaľ čo máte vzorovo udržiavanú domácnosť či pracovný stôl, máte problém prenechávať zodpovednosť na ostatných. Vaším problémom môže byť aj flexibilita a schopnosť uvoľniť sa.
4. Izolátor nevidí zmeny
Zo šalátu najprv vyjete paradajky, potom uhorku, potom syr a následne olivy. To je typické správanie takzvaného izolátora. Nenávidíte zmeny a často máte problém ísť s prúdom. Ste vysoko metodický typ a plne sa sústreďujete na úlohy, ktoré máte vyriešiť.
5. Miešač rád experimentuje
Presný opak izolátora, na tanieri si z jedla spraví doslova kašu a zo všetkého, čo je v ponuke, musí mať kúsok. Ste podľa všetkého otvorený novým veciam a so svojím životom rád experimentujete. Ste spoločenský a máte široký okruh priateľov. Ale presne tak, ako si niekedy veľa naložíte na tanier, máte v živote problém určiť veciam priority.
6. Hlučný darca
Tí, ktorí radi hlasno a šťastne prežúvajú a hlučne sŕkajú polievku, sú slobodné duše, ktoré si názory ostatných nepripúšťajú k srdcu. Nič okolo vás nenaruší vašu priamočiarosť, preto si niektorí ľudia myslia, že ste hrubý alebo nezdvorilý.
7. Dobrodruh
V prípade, že vás poteší každý nový kulinársky zážitok a ste vždy ochotný vyskúšať nové exotické potraviny, ste typ, ktorý obľubuje risk. Dobrodružstvo hľadáte v každom aspekte svojho života. Ste vnímavý, málokedy nudný, ale dávajte si pozor, aby ste svojou otvorenosťou a túžbou po inakosti nevystrašili ostatných okolo seba.
8. Spracúvač vie, čo chce
Ak si zvyknete pred samotnou konzumáciou všetko, čo máte na tanieri, rozrezať a predpripraviť, máte silné strategické myslenie. Vždy sa zdáte byť aspoň o krok pred ostatnými. Ste typ človeka s veľkými snami a pohľadmi do budúcnosti, čo vám však sťažuje užívať si prítomnosť. Vo výbere partnerov preferujete takých istých ľudí, ako ste vy.
9. Vyberavec chce to najlepšie
Pre ostatných ste vyberavý typ, ktorý buď nezje všetko, alebo si príliš dlho vyberá, ale v skutočnosti jednoducho pre seba chcete to najlepšie. Ste zvedavý typ túžiaci po poznaní a nemáte problém pýtať sa v situáciách, keď ide o váš komfort. Mali by ste sa však snažiť aspoň raz za čas zaexperimentovať. Nemôžete predsa zavrhovať všetko, čo sa vám nejakým spôsobom nepáči.
Ako správne jesť
Radí MUDr. Alžbeta Béderová, Regionálny úrad verejného zdravotníctva
- Jedzte pomaly, nie rýchlo: Žalúdok sa musí napĺňať postupne, vtedy aj reálne pocítite, ako hlad pozvoľna ustupuje. Rýchle jedenie vedie k prejedaniu.
- Žujte, žujte, žujte: Potrava sa pre lepšiu stráviteľnosť musí premiešať so slinami.
- Nepite vodu pred jedlom: Oslabíte tým funkciu enzýmov, ktoré rozkladajú potravu.
- Doprajte si pár lyžičiek polievky: Žalúdok bude pripravenejší na príjem ťažšej stravy.
- Rozhovor a prestieranie: Netreba zabúdať ani na tieto činnosti. Sú to dôležité psychologické momenty, aby sme sa pri stolovaní cítili príjemne.