Mnohé z nich nájdete aj v klasickej literatúre od Tajovského alebo Chalupku. A možno niektoré z nich boli obľúbené aj u samotných autorov. Doplniť si vlastný receptár, ale aj chýbajúcu knihu do zbierky Slovenská klasika Nového Času môžete už tento piatok. Len za 0,69 eura tak získate jednu knihu a noviny.
Mäsové guľky
Potrebujeme:
- 500 g zemiakov
- 1 malú šálku hrubej múky
- 1 malú šálku hladkej múky
- 150 g mletého vareného mäsa
- 1 vajce
- majorán
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- bravčovú masť
Postup
Cibuľku opražíme na masti a odložíme. Všetky ostatné suroviny dobre premiešame a vytvoríme hmotu. Z nej urobíme guľky, ktoré varíme vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch. Napokon ich posypeme cibuľkou. Podávame s kyslou kapustou.
Tvarohové šúľance
Potrebujeme:
- 200 g polohrubej múky
- 250 g tvarohu
- 1 vajce
- strúhanku
- maslo
- kryštálový cukor
- soľ
Postup
Tvaroh, múku, vajce a štipku soli vypracujeme na cesto. Z malých kúskov cesta tvarujeme šúľance. Varíme ich vo vriacej osolenej vode asi 5 minút. Polejeme rozpusteným maslom, posypeme cukrom zmiešaným s opečenou strúhankou.