A rozhodne nejde o malé peniaze. Za minulý rok takto nemocnica vyhodila do vzduchu až 243 000 €! Nemocnica uzavrela zmluvu s firmou Hospital Catering Solutions na určitý počet jedál denne. V skutočnosti však toľko porcií nepotrebuje a odoberá menej, než si dohodla. Napriek tomu musí doplatiť aj za zazmluvnený zvyšok. „Neodobratie minimálneho odberu bolo spôsobené najmä poklesom počtu hospitalizovaných pacientov oproti plánu a predchádzajúcemu obdobiu. Uvedené vzniká z dôvodu rekonštrukcie oddelení, majú znížený výkon a boli realizované na viacerých oddeleniach,“ povedala hovorkyňa trenčianskej nemocnice Petra Gembešová. Dodáva, že dôvodom menšieho odberu je aj transformácia ukončených hospitalizácií na osobitne hradené výkony a jednodňovú zdravotnú starostlivosť.
Nemocnica sa navyše háji tým, že v sume, ktorú platia firme, nie je len cena za jedlo. „Nemocnici by uvedené náklady vznikli aj vtedy, ak by si stravovanie zabezpečovala vo vlastnej réžii. Sú v nej zahrnuté náklady na energie, triedenie, odvoz či niekoľkomiliónovú rekonštrukciu kuchyne či jedálne,“ povedala hovorkyňa. Pacienti nemocnice si však stravu pochvaľujú. „V nemocnici veľmi dobre varia, bola som príjemne prekvapená. Raňajky sú chutné a pestré,“ myslí si Jolana Mokráňová (69) zo Svinnej. „Strava je vynikajúca. Ráno dostanem jogurty, rožky, horko-ťažko to zjem, lebo je toho veľa. Najviac mi chutil tekvicový prívarok so zemiakmi, s mrkvou a s cviklou,“ povedala pacientka Vlasta (61).
Strava od schránkovej firmy
Zmluvy na dodávku stravy s podozrivými firmami uzavreli nemocnice v Trenčíne, Trnave, Poprade a Banskej Bystrici. Výsledkom čudných obstarávaní, v ktorom vyhrala aj firma vlastnená schránkou v Luxembursku, bola dvojnásobná cena stravy. Za celodennú stravu jedného pacienta platia v Trenčíne 8,30 €.