Niektoré ryby však môžu obsahovať ťažké kovy či veľa soli. Niktoré z nich si vzali pod lupu odborníci z českého časopisu dTest. Čo všetko obsahujú? Nájdete v plechovke naozaj sardinky?
V pražských laboratóriách prešlo prísnymi skúškami celkovo 17 konzerv sardiniek. „Žiadne veľké priestupky sme nezistili, no výrobcovia majú problém s ich označovaním,“ uviedla Vanda Jarošová z českého časopisu dTest. Dovoľuje im to aj európske nariadenie, pretože povoľuje, aby konzervy, v ktorých sú iné druhy rýb, mali názov sardinky. Vo výrobku King Oscar a Big Fish tak namiesto sardiniek kúpite šproty. Celkovo sa môže pod pojmom sardinky uvádzať až 21 druhov rýb, napríklad šproty, sardela, sleďovec. Spotrebitelia však môžu byť pokojní, v plechovkách sa nenašlo vysoké množstvo amoniaku ani ťažkých kovov.
Zdroj: dTest
Ochutnajte netradičné recepty
Pečené placky
Suroviny:
- konzerva sardiniek
- 3 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- vajce
- ČL citrónovej šťavy
- ovsené vločky, soľ, korenie
Postup:
Zemiaky uvarte v šupke, ošúpte a nastrúhajte. Pridajte ostatné prísady. Postupne pridávajte ovsené vločky, kým nevznikne cesto. Na plechu vystlanom papierom tvarujte malé placky. Pečte na 180 ˚C asi pol hodiny. Podávajte s jogurtom alebo s kyslou smotanou.
Omáčka na cestoviny
Suroviny:
- konzerva sardiniek
- 150 g čerstvých paradajok alebo paradajky v konzerve
- 2 strúčiky cesnaku
- šalotka, soľ, bazalka, oregano
- olivový olej
Postup:
Na oleji opražte šalotku, pridajte cesnak a paradajky. Varte asi 15 minút. Pridajte soľ, bylinky a sardinky. Nechajte dusiť na malom plameni ďalších 15 minút. Podávajte s cestovinami a posypané postrúhaným parmezánom.