Prostredníctvom neho sa majú deti podieľať na zostavení obedového menu, ktoré im podávajú v zariadení spoločného stravovania. Do škôl môžu priniesť svoje rodinné recepty na bezmäsité, zeleninové či zemiakové pokrmy. Nový Čas medzi školákmi zisťoval, akému jedlu od mamičky by sa v školskej jedálni najviac potešili.
Bažantia polievka
Nino (6), 1. ročník, ZŠ kapitána Nálepku, Stupava
„Najviac mi od mamičky chutí polievka z bažanta,“ prezradil Nino, ktorému musia variť doma, lebo trpí viacerými potravinovými intoleranciami. „Bolo by dobré, keby školy zaradili do jedálneho lístka aj recepty pre deti s podobným problémom,“ dodala jeho mamina.
Suroviny: 1 bažant, morské riasy, 1/2 kalerábu, 7 mrkiev, 1 zemiak, 1/2 póru, malý kúsok ďumbieru, 3 strúčiky cesnaku, petržlenová vňať, kurkuma, 2 bobkové listy, sklenené rezance, pažítka
Postup: Do studenej vody dáme riasy, bažanta, bobkový list, ďumbier, cesnak a kurkumu. Varíme asi 40 minút., pričom odoberáme penu. Potom pridáme mrkvu, zemiak a kaleráb. Varíme do zmäknutia. Uvareného bažanta vyberieme. Polievku precedíme, pridáme mrkvu, kaleráb, zemiak a nakrájané mäso. Do taniera dáme rezance, zalejeme polievkou a posypeme pažítkou.
Stir fry
Veronika Vinarčíková (10), 5. ročník, Súkromná základná škola, Lučenec
„Mojím najobľúbenejším jedlom, ktoré doma varia moji rodičia, je stir fry, teda cestoviny s kuracím mäsom a so zázvorom. Na oleji osmažíme nastrúhaný zázvor a nakrájané kuracie prsia. Pridáme čerstvú zeleninu a spolu dusíme domäkka. Dochutíme soľou a korením, polejeme sezamovým olejom. Uvaríme cestoviny a potom všetko spolu premiešame.“
Lievance
Sofia Alexandra Molitorisová (9), 4. ročník, ZŠ Požiarnická, Košice
„Na lievance potrebujeme cesto, teda múku a vajíčka, ale aj džem, šľahačku a ovocie.“
Buchty na pare
Alexandra Nováková (6), 1. ročník, ZŠ Požiarnická, Košice:
„Treba na ne cesto, potom džem a navrch cukor a granko.“
Kuracie nugetky
Stela Jamborová (10), 4. ročník, ZŠ Požiarnická, Košice
„Musí byť kuracinka, múka, strúhanka a vajíčko na obalenie a k tomu tatárka omáčka alebo kečup.“
Pečené kura so zemiakovou kašou
Miška Matiášová (9), 4. ročník, Súkromná základná škola, Lučenec
„Najobľúbenejším receptom od mojej mamičky je pečené kura so zemiakovou kašou. Najprv musíme kura umyť, osoliť a okoreniť. Vložíme ho do vrecka na pečenie, ktoré zavrieme. Položíme na plech a vložíme na hodinu do rúry. Ošúpeme zemiaky, rozmixujeme ich a pridáme mlieko.“