Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.12.2015 08:00 | Tip od Vás | Slovensko

Poznajú ju všetci, no málokto tuší, z čoho sa skladá: Tajomstvo pravej medoviny odhalené!

V Nitre otvorili múzeum medoviny, ktoré je u nás jedinečné.

Nachádza sa v pivnici starej asi 300 rokov a jeho návštevníci v ňom môžu nielen sledovať proces výroby nápoja, ale pozrieť si aj zbierku medovín zo Slovenska i zahraničia.

Medovina je kvasený nízkoalkoholický nápoj z medového roztoku a je najstarším alkoholickým nápojom na svete s niekoľko tisícročnou históriou. „Robili ju už v starovekom Egypte, Grécku a Ríme. Vyskytovala sa aj u Keltov, Germánov a Slovanov. Správy z 9. až 11. storočia medovinu dokonca označujú za typický slovanský nápoj,“ prezradil o medovine zakladateľ múzea a výrobca tohto nápoja Bronislav Tomka, ktorého otec rozbiehal u nás výrobu medoviny. Nitrianske múzeum medoviny je jediné svojho druhu na Slovensku a nachádza sa v pivnici. Jej vek archeológovia odhadujú až na 300 rokov, nad ňou sa dokonca nachádza jaskyňa.

„Podobné mali v Prahe, ale našou výhodou je, že priamo v múzeu máme aj priestory, kde môžu návštevníci sledovať i proces výroby. V zbierke máme rôzne druhy medovín nielen od našich výrobcov, ale aj z Čiech či Poľska. Máme tu aj zhruba 50 fliaš historických vzoriek, ktoré sa už nevyrábajú,“ dodal Tomka.

 

 

Tradičná medovina sa robí len z medu, vody a kvasiniek. Aby medovina začala kvasiť, treba na 1 l vody 350 až 500 g medu. Slovensko spolu s Českom v súčasnosti patria k najväčším výrobcom a konzumentom medoviny. V Nitre je tiež najstaršia výrobňa na Slovensku. Približne desať slovenských legálnych výrobcov dokáže ročne vyprodukovať asi 500-tisíc litrov medoviny.

Kategórie medoviny

- tradičná - robia ju viacerí výrobcovia u nás, viac či menej sa vyrába po celom svete

- bylinná, resp. korenená - najrozšírenejšia forma výroby medoviny na Slovensku

- ovocná - typická skôr pre amerických a britských výrobcov

- podľa výslednej sladkosti sa medovina delí na suchú (20 - 24 °NM) a sladkú (28 - 32 °NM)

- podľa výrobnej technológie sa medovina delí na varenú a vyrábanú za studena

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Matúš Šutaj Eštok.
Šutaj Eštok bude čeliť odvolávaniu z funkcie: Čo mu opozícia vyčíta?
Nórsky skokan na lyžiach Kristoffer Eriksen Sundal.
Foto
To bolo strašidelné, zúria Nóri: Skokana vymrštila na trať reklama
Ilustračné foto.
Katastrofálne správy: Denne zomrie rukou muža stále viac žien! Slová, ktoré trhajú srdce
(ilustračné foto)
Jedlé gaštany sú zdravšie, ako ste si mysleli! Aha, čo všetko obsahujú
Ilustračné foto.
SPOR medzi Čínou a Európskou úniou: Už je to na spadnutie! Vyzerá to tak, že...
Celebritný podvodník mal zneužiť meno Čekovského a údajne aj prezidenta Pellegriniho!
Foto
Celebritný PODVODNÍK: Ako zneužil meno Čekovského či prezidenta Pellegriniho? A takto okradol Plačkovú!
(ilustračné foto)
Čína narušila vzdušný priestor TEJTO krajiny: A to nie je všetko! Čo sa to deje?
(ilustračné foto)
Dopravné peklo začalo! Nehody, kolóny aj poľadovica: Kde sa zdržíte?
Ilustračné foto.
Situácia eskaluje: Neuveríte, koho Rusi zajali v Kurskej oblasti! Ministerstvo reaguje
(ilustračné foto)
Počasie bude nebezpečné! Šialený vietor a... TU si dajte veľký pozor
Členovia Lotz Tria - Igor Františák (zľava), Róbert Šebesta a Ronald Šebesta.
Foto
Umelecké trio Lotz Trio oslavuje 20 rokov: Vzácny hudobný nástroj našli NÁHODOU! Neuveriteľný príbeh
Bývalý dvojnásobný šampión Oktagonu Ivan Buchinger sa vracia po zranení.
Foto
Slovenská legenda drví súperov v klietke: Maká ako strojník, robí aj nočné