Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.11.2015 08:02 | Tip od Vás | Slovensko

Tokaj sa môže pýšiť novým hitom sezóny: Netradičná pálenka, ktorej neodoláte!

V známej tokajskej oblasti sa darí nielen hroznu. V ovocných sadoch v okolí Veľkej Tŕne (okr. Trebišov) pestujú duly, ktoré práve v tomto období dozrievajú.

Ich úroda je bohatá, a tak trpké plody väčšinou končia v miestnej pálenici, kde z nich vzniká výborný destilát.  Nie celkom tradičné ovocné stromy pestuje aj Martin Puzder. „Dulu alebo nárečím bižalmu k nám doniesli za čias Osmanskej ríše, teda asi pred 400 rokmi. Dozrieva len do výšky 300 metrov nad morom. Je dosť trpká, chuťovo nie veľmi prípustná, skôr až po spracovaní,“ opísal skúsený páleničiar.

Ako prezradil, najčastejšie sa zvykne podávať ako pena, kompót alebo po zvarení a prepasírovaní je z nej želatínová pochúťka, ktorá je trváca a pripomína gumené cukríky. V pálenici Martina Puzdera už nachystali aj prvý tohtoročný kvas. „Dulovica má veľmi príjemnú arómu a chuť, ktorá je v alkohole ešte zvýraznená. Je horko-kyslastá, ale v každom prípade zaujme konzumentov a jednoducho jej neodolajú. Ide o taký hit sezóny, pretože bolo teplo, čo sa prejavuje na vysokej cukornatosti a bohatej úrode!“ uviedol Puzder.

Prezradil, že samotný proces pálenia je rovnaký ako pri iných destilátoch, ale príprava je zložitejšia, pretože dula obsahuje málo vody. Prirodzeným riedidlom v kvase počas 6 - 8 týždňov sú jablká v pomere 1:1 alebo 2:3. V tejto tokajskej pálenici je najväčší záujem o dulovicu od 45 do 50 percent, ktorej vypálenie jedného litra stojí 5 eur.

Otvoriť galériu

Prírodný osviežovač

Dula sa dnes už považuje skôr za netradičné ovocie, ktoré sa potichu vytratilo z našich kuchýň. Je príbuzná jabloni a hruške. Dozreté plody sú veľmi aromatické. Preto ich naše babičky dávali do skríň medzi bielizeň ako prírodný osviežovač a odpudzovač molí. Sú výborným zdrojom vitamínu C a ďalších prospešných látok. V Portugalsku toto ovocie nazývajú marmelo, z neho je odvodený aj názov marmeláda.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Minister zdravotníctva SR Kamil Šaško.
Asociácia nemocníc Slovenska: Šaško by mal neodkladne otvoriť rokovania s LOZ
(ilustračná fotografia).
V ropnej rafinérii nastal výbuch! Zranených zamestnancov previezli do nemocnice
Mária Kolíková (SaS)
Minister Susko vybral novú budovu pre bratislavské súdy: Kolíková hovorí o „realitnom biznise“
Bus crashed into a wall
Tragická havária mikrobusu usmrtila sedem migrantov: Prevádzač spoznal tvrdý trest
Foto
Slafkovský točí reklamy už aj v zámorí: Aha, čo stváral pre McDonald's! A ten záver...
Predseda BBSK Ondrej Lunter.
Primátor Lunter „učil “ na strednej škole: Zistil, ako fungujú opatrenia proti šikane
Americká viceprezidentka Kamala Harrisová
Pomôžu jej vo voľbách vyššie sily? Za úspech Kamaly Harrisovej sa MODLIA na tomto mieste
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Výzva od Európskej komisie: Orbánova vláda čelí veľkému problému! Čas sa kráti
Vďaka správnemu postupu docielite lesklý vzhľad.
Vodiči, zbystrite: TAKTO správne vyčistíte disky svojich kolies! 4 cenné rady
Liv Bielovič s priateľom Danielom na romantickom výlete.
Foto
Speváčka Liv Bielovič vyrazila do exotiky: Poriadne sa ZAPOTILA! Pozrite sa, čo vymyslela
Fotopasca zachytila medveďa, ktorý si o strom v lese škriabal chrbát.
Váš Tip
Slovenský internet valcuje KOMICKÝ záznam: Fotopasca v lese natočila TANCUJÚCEHO medveďa!
K tragickej nehode došlo vo večerných hodinách.
Foto
Večerná tragédia pri Bátke! Zomrel chodec († 46): Znepokojivé, čo odhalila pitva