Starostliví ovocinári plody nečešú typickými hrebeňmi, aby ich nepoškodili. Oberajú ich po jednom ručne rovno do téglikov, ktoré putujú zo sadov priamo na predajné pulty. Čučoriedková farma je jediný podnik v dedinke pri maďarských hraniciach.
Tmavé bobuľky si Kovácsovci obľúbili pre ich vôňu a sladkú chuť. Rozhodli sa preto pred troma rokmi založiť farmu na ich pestovanie. Kríčky čučoriedky chocholíkatej prvýkrát vysadili na jeseň 2013 a dnes sa už radujú z úrody. „V našej oblasti je počet slnečných dní oveľa vyšší ako inde na Slovensku, preto sú čučoriedky nielen chutné, ale aj nasýtené vitamínmi a antioxidantmi. Pestujeme ich ekologickým spôsobom bez používania chémie,“ hovorí zakladateľ Dionýz Kovács.
Popri výbornej chuti majú ešte jedno pozitívum. Vďaka nim sa do malej dedinky vrátil život. „Vďaka farme našli obyvatelia prácu. Iný podnik v obci nefunguje,“ povedal starosta Ladislav Jurčák, ktorý ovocinárom drží palce. Čerstvé čučoriedky si môžete kúpiť priamo na farme. Za 200-gramovú škatuľku zaplatíte len 1,20 eura, čo je o polovicu nižšia cena ako pri tých z dovozu. Môžete ich kúpiť aj v michalovskej tržinici a vo farmárskom obchode v Košiciach.
Čučoriedka chocholíkatá
- pôvodom pochádza zo Severnej Ameriky
- je známa aj ako čučoriedka záhradná, veľkoplodá, kanadská či americká
- rodí veľké chutné plody, určené predovšetkým na ich priame konzumovanie
- obsahuje široké spektrum flavonoidov, vitamínov skupiny B a množstvo minerálnych látok
- na telo pôsobí prečisťujúco, je výborný antioxidant a zlepšuje celkový metabolizmus
- 100 g čerstvého ovocia má len 177 kJ