Po rozsiahlej rekonštrukcii však bývalý statok opäť ožil. Z maštalí a kravína sa stal moderný penzión s reštauráciou, pribudla i jazdiareň. Čoskoro by sa mal areál rozrásť aj o wellness a vyhliadkovú vežu.
V priestoroch bývalého statku v minulosti fungovala syráreň, pálenica, vodný mlyn s elektrickou centrálou, moderné dielne a stanica na triedenie a čistenie osiva. Chovalo sa tam okolo 400 jalovíc, 1 700 oviec, 200 ošípaných a 500 kráv, ktoré denne dávali okolo 4 000 litrov mlieka. V liehovare zas vyrobili vyše 62 000 hl liehu. Ešte v 90. rokoch areál využívali poľnohospodári, no postupne začal celý chátrať.
Až nový majiteľ – Martin Malatinec z firmy Agrosev Detva - sa mu rozhodol opäť vdýchnuť život. Exteriér a fasády historických budov pritom zostali zachované. „Dlhoročná tradícia Masarykovho dvora v týchto dňoch opäť ožila. Zo schátraného statku sme vybudovali penzión s 38 lôžkami, reštauráciu, kongresovú sálu a koniareň s jazdiarňou. Čoskoro pribudne aj wellness, športoviská a vyhliadková veža,“ vysvetlila riaditeľka dvora Gabriela Ondrejková.
„Celkové náklady doteraz vykonaných prác sú odhadované na 7 miliónov €, z toho cez eurofondy išlo okolo milióna €,“ dodala. Zamestnanie tu našlo už 16 ľudí a ich počet by mal narastať. Noví majitelia veria, že zašlá sláva majera na Pstruši sa prinavráti. Výhodnou je aj poloha na hlavnej spojnici medzi Bratislavou a Košicami.
GAZDOVSTVO A PÁLENICA
- 3 877 ha je výmera areálu
- 400 jalovíc, 1 700 oviec, 200 svíň, vyše 500 kráv, ktoré denne dávali asi 4 000 litrov mlieka, sa chovalo na statku
- 62 000 hl liehu sa počas zimy zvyklo vyrobiť v liehovare
- 320 stálych a okolo 200 sezónnych robotníkov zamestnával poľnohospodársky podnik
-41 °C je rekordná teplota, ktorú na veľkostatku v Pstruši namerali vo februári 1929
VYNOVENÝ AREÁL
- 2,5 roka trvala rekonštrukcia
- 38 lôžok sa nachádza v novovybudovanom penzióne
- 50 - 80 € zacvakáte za izbu na noc
- 16 ľudí tu už našlo prácu
- 7 miliónov € bolo investovaných do prác na penzióne