Tajomstvo tradičnej slovenskej pálenky odhalené: Takto sa vyrába pravá borovička!
31. 1. 2015, 10:00 (aktualizované: 29. 5. 2020, 12:42)

Zdroj: ik
Poznáme recept na slovenský poklad! Štefan Zima, konateľ spoločnosti Gas Famila, pre Nový Čas odhalil tajomstvo výroby spišskej borovičky.
Vzniká v chránenom zemepisnom území Spiša a jej základnými zložkami sú lieh, borievky s liečivými účinkami a voda, ktoré pochádzajú výlučne z tohto regiónu. Výrobcovia obľúbeného nápoja sa držia pôvodnej receptúry pochádzajúcej z druhej polovice 18. storočia.
„Výroba borovičky pozostáva zo zbierania borievky, jej čistenia, zomletia a následnej fermentácie,“ približuje proces výroby Štefan Zima. Veľmi dôležitou technologickou operáciou je destilácia. „Počas destilácie borievkovej zápary vzniká ako vedľajší produkt borievková silica, ktorú je nevyhnutné odlúčiť od borovičkového destilátu,“ vysvetlil.
Ďalším krokom je rektifikácia, čiže opakovanie destilácie. Výsledným produktom je potom čistý borovičkový destilát s koncentráciou alkoholu asi 70 percent. Ten sa v určitom pomere pridá do liehu a vznikne borovička.
Výroba borovičky
1. Zbieranie borievky, čistenie a mletie
2. Fermentácia (kvasenie)
3. Destilácia
4. Rektifikácia (opakovanie destilácie)
5. Borovičkový destilát sa pridá do liehu
Autor: © Nový Čas