Vzniká v chránenom zemepisnom území Spiša a jej základnými zložkami sú lieh, borievky s liečivými účinkami a voda, ktoré pochádzajú výlučne z tohto regiónu. Výrobcovia obľúbeného nápoja sa držia pôvodnej receptúry pochádzajúcej z druhej polovice 18. storočia.
„Výroba borovičky pozostáva zo zbierania borievky, jej čistenia, zomletia a následnej fermentácie,“ približuje proces výroby Štefan Zima. Veľmi dôležitou technologickou operáciou je destilácia. „Počas destilácie borievkovej zápary vzniká ako vedľajší produkt borievková silica, ktorú je nevyhnutné odlúčiť od borovičkového destilátu,“ vysvetlil.
Ďalším krokom je rektifikácia, čiže opakovanie destilácie. Výsledným produktom je potom čistý borovičkový destilát s koncentráciou alkoholu asi 70 percent. Ten sa v určitom pomere pridá do liehu a vznikne borovička.
Výroba borovičky
1. Zbieranie borievky, čistenie a mletie
2. Fermentácia (kvasenie)
3. Destilácia
4. Rektifikácia (opakovanie destilácie)
5. Borovičkový destilát sa pridá do liehu