Na raňajky v banskobystrickej Roosveltovej nemocnici dostanete suchý chlieb a pagáč, štipku masla a medu. Na obed je to o niečo lepšie - na starých tanieroch kopec mäsa v podivnej omáčke s prílohou.
"Konkrétny druh jedla, ktorý ste nám zaslali na obrázku, je večera – tofu na čínsky spôsob – diéta č. 3 racionálna, a raňajky rovnako diéta č. 3 racionálna," identifikovala stravu hovorkyňa Roosveltovej nemocnice Ružena Maťašeje. Podľa nej diétne sestry u pacientov pravidelne zisťujú spokojnosť so stravou a aj v tomto prípade ho väčšinou hodnotili pozitívne ako spestrenie jedálnička.
Priznala však, že výhrady majú pacienti k estetike podávanej stravy. "To by sa však v novom roku malo zmeniť," dodala s tým, že strava v nemocnici je liečebná výživa. "Jej príprava podlieha presným pravidlám. Nemôžeme preto očakávať, že bude dochutené tak, ako sme zvyknutí z domácej kuchyne. Taktiež sú nevyhnutné iné postupy v samotnej príprave jedál," bránila hovorkyňa fotografie, ktoré unikli na verejnosť.
Vo FNsP FDR Banská Bystrica je priemerná cena na stravu pacienta/deň - 10,8 €. Poskytovateľom stravy je externá firma Dora Gastro.
Máte aj vy nepríjemnú skúsenosť so slovenským zdravotníctvom? Napíšte nám na tip@novycas.sk