Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.10.2014 10:05 | Tip od Vás | Slovensko

Hrôza v tomto dome prekoná všetky predstavy o ľudskej obludnosti: Svedectvo synov týranej Slovenky!

Keď si bratia Drahoslav (41) a Ladislav ml. (49) Cagáňovci mysleli, že ich mama Mária (71) sa dožije bezproblémovej staroby, boli však na omyle.

Jej manžel Ladislav st. (79) ju podľa ich výpovede zamkol v izbe so zamrežovaným oknom a bez hygienických možností. Mária prekonala dve ťažké mozgové príhody a až po úradných peripetiách sa ju podarilo dostať do opatrovateľského domu. Napriek tomu jej dôchodok stále poberá manžel Ladislav st., ktorý jej ani v najťažších chvíľach nezavolal pomoc a nechal ju ležať v bolestivých kŕčoch na zemi.

 

Drahoslav a Ladislav umiestnili mamu po prvýkrát do rúk profesionálov pred dvoma rokmi, keď prišli na to, v akých podmienkach žije s manželom a ich otcom Ladislavom st. Dom nemal kúrenie, netiekla teplá voda. Mama navyše prekonala prvú mozgovú príhodu a prestala rozprávať. V domove sociálnych služieb neostala napriek tomu ani mesiac.

„Vyzdvihol ju odtiaľ náš otec. Nakoniec sa jej opatery ujala bratova žena, chodila za ňou denne. Otec sa k nej správal hrubo, a preto to dlho takto nevydržalo. Mame sa cez okno podarilo pred ním ujsť. Skoro ráno ju okoloidúci našli ležať neďaleko na ulici. Z nemocnice ju poslali naspäť k otcovi,“ opísal prvú kapitolu neuveriteľného prípadu Drahoš Cagáň, podľa ktorého vzťah jeho otca k mame bol odjakživa problémový. Najhoršie však malo podľa synov ešte len prísť.

„Odvtedy jej otec znemožnil prístup do izby, ktorú sme s bratom zariadili. Zamkol ju v predsieni. Na okno dal mreže. Mama nemala prístup do iných miestností, ani k jedlu, pitiu a liekom. Namiesto záchoda používala starú toaletnú stoličku,“ vysvetlil Drahoslav Cagáň, ktorý pre vyhrotenú situáciu musel priletieť z Kanady, kde v tom čase žil. Mame nakoniec zaobstaral opatrovateľku, ktorú jeho otec po čase vyhodil.

Trestné oznámenia

Prípad Márie Cagáňovej dosiahol vrchol v roku 2014, keď dostala druhú mozgovú porážku. Ladislav ju našiel po niekoľkých hodinách v rodičovskom dome v kŕčoch. Obaja bratia podali na vlastného otca trestné oznámenia a mamu po uzdravení v nemocnici umiestnili opäť do domova sociálnych služieb. Vtedy sa pre nich začala ďalšia vlna problémov.

„Dozvedeli sme sa, že na základe rozhodnutia súdu bola mama pozbavená svojprávnosti, o čom sme my dvaja nemali poňatia. Otec bol jej jediným opatrovníkom a podal na nás trestné oznámenie, že používame jej dôchodok na úhradu za pobyt v zariadení. Súd si dal nakoniec načas a až po 30 dňoch upravil úkony v prípade mojej matky, takže sme ju konečne mohli dať do domova k opatrovníkom. Otec má právo na majetkové úkony, takže mu stále chodí mamin dôchodok. Nevieme, z čoho zaplatíme jej pobyt v domove,“ uzavrel nešťastný Drahoslav Cagáň, ktorého jediným želaním je, aby otec nemal opatrovnícke práva a súd jeho mame vrátil svojprávnosť.

Chcú predať môj dom

Otec dvoch chlapov všetko popiera a za všetkým vidí ich sprisahanie proti sebe. „S manželkou sme mali pekný vzťah. Mreže som dal urobiť preto, aby neušla, lebo bola zbavená svojprávnosti na základe lekárskych posudkov. Bál som sa o ňu. Chcú sa ma zbaviť, aby mohli predať môj dom,“ vyjadril sa pre Nový Čas Ladislav st.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Jenny Phenix
Foto
Žena predala VŠETOK majetok, aby si splnila sen: Skončilo sa to FIASKOM, dôvod vás zarazí
Slovenskí repatrianti z Izraela.
Slovenský vládny špeciál dnes pristál s evakuovanými ľuďmi z Libanonu: Koľko to bude krajinu stáť?
Ničivé dažde, ktoré sa začali ešte vo štvrtok neskoro večer, zasiahli veľkú časť krajiny.
Smrteľné záplavy na Balkáne neutíchajú: Obete rátajú na desiatky
Krikľavo zafarbené auto dostalo meno Matilda II.
Foto
45-ročnú Škodu zmenili na nepoznanie: Prečo si takto pomaľovali veterána?!
Muž († 55) napriek snahe záchranárov zraneniam podľahol.
AktualizovanéFoto
Hubačka pri Hybiach skončila TRAGICKY: Muž († 55) zomrel po strete s medveďom! MRAZIVÝ opis záchranárov
Takto dnes vyzerá zrekonštruovaná replika stupy v priestoroch bane Starovšechsvätých v Hodruši-Hámroch.
Foto
V Hodruši-Hámroch obnovili oblúbenú atrakciu turistov: To musíte aspoň raz za život vidieť!
Prezident SR Peter Pellegrini
Prezident sa vyjadril k demisii Dolinkovej: Toto sú jeho slová
Sychravé počasie
Počasie sa nevylepší ani posledný deň víkendu: TOTO nás čaká na viacerých miestach
Kazašský brankár Andrej Šutov.
Foto
Brankár Slovana Andrej Šutov: Zriekol sa KHL i dvojnásobného platu!
2024. Aj napriekobmedzeniam je Veronika s rodinkou často v prírode
Foto
Veronika ochrnula po nehode: Bojuje ako levica! Aj na vozíku sa snaží postarať o rodinu
Štvrtkový večer patril udeľovaniu cien SOZA, ktorý sa konal v Divadle P. O. Hviezdoslava.
Foto
Prekvapenia na udeľovaní cien SOZA: Speváci ukázali svoje polovičky a aha, kto prišiel s Celeste Buckingham!
Nela Pocisková a Filip Tůma.
Foto
Nela Pocisková pokrstila svoj nový album: Veľké PREKVAPENIE! Úžasné, čo pre ňu vymyslel Filip Tůma