Zberači denne odstrihnú až 400 kíl hrozna. Úroda je vraj veľmi sľubná a kvalita hrozna zaostáva len trochu. Fajnšmekri chýrneho tokajského sa teda môžu tešiť.
So zberom muškátu už vo viniciach začali minulý týždeň. Táto odroda totiž dozrieva 2 až 3 týždne pred ostatnými - furmintom a lipovinou. „Vďaka slnečným dňom ho do konca týždňa zozbierame,“ konštatuje skúsený vinár Jaroslav Ostrožovič.
Hoci je tento rok vplyvom počasia a dažďov dosť komplikovaný, prelom augusta a septembra východniarom žičil viac ako vinárom na západe Slovenska. Odzrkadlilo sa to nielen na množstve úrody, ale aj na kvalite.
Muškát síce pestujú len na 6 hektároch viníc, ale cukornatosť je vraj slušná, na úrovni 19 až 20 stupňov. „Kvalita síce nie je na jednotku, ale tak jedna mínus, takže spokojní budú aj konzumenti našich ľahkých a sviežich vín,“ ozrejmuje Ostrožovič s tým, že cena týchto vín by sa na trhu meniť nemala. Tá sa, v závislosti od ich prívlastku, pohybuje od 4 do 20 eur.
Muškát v cenách
fľaša: od 4 do 20 eur
sud (100 litrov): od 400 eur
cisterna (20-tisíc litrov): od 80 000 eur