Počas neho môžete ochutnať všetky špeciality, ktoré sa v obci tradičným spôsobom pečú už 100 rokov. Návšteva však nie je lacný špás. Okrem vstupenky za 2 € si na jednu ochutnávku treba pripraviť ďalších 7 €.
Prechádzať Slovenským Grobom a nezastaviť sa na husacinu by bol priam hriech. Vraj sa jej nevyrovná nič na Slovensku. Osem grobských prevádzok sa spojilo do Cechu husacinárov a takto sa snažia udržať tradície i kvalitu delikates. „Husi sa pečú už roky rovnakým spôsobom,“ vraví starosta obce Ján Juran.
Počas soboty v reštauráciách cechu podávajú degustačné menu za 7 €, v ktorom je zahrnutá 200-gramová porcia husi s oblohou a dve lokše. Ak sa teda na husacinu vyberie štvorčlenná rodina, mala by si prinajmenšom pripraviť 36 €.
Keďže husacinu treba aj zapiť, pre návštevníkov je pripravená aj degustácia a predaj malokarpatských vín. Nebude chýbať ľudová hudba, atrakcie pre deti a vláčik, ktorý bude premávať od prevádzky k prevádzke.
Na čo si dávať pozor
- upečená hus by mala mať mäso doružova
- mäso sa samo odpája od kostí
- hnedé „očká“ sú dobrým znakom, že bola pečená na platni
- správne upravená husacia pečeň má mať svetlú, a nie červenú farbu