Dnes je Jablčnô obľúbeným nápojom v desiatkach podnikov a súčasťou letných festivalov. Michael (26), Anton (22) a Michal (26) sa tešia z úspešného jablkového biznisu.
Jablká vylisujú, 100-percentnú šťavu nalejú do fermentačných nádob a nechajú prekvasiť. Časť cukru zo šťavy sa premení na alkohol a časť cukru v nej zostane. Jablčnô obsahuje 5,4 % alkoholu. Výrobný proces trvá približne 6 týždňov. Prevádzku momentálne sťahujú zo Svätého Jura do Bratislavy.
Návšteva v zahraničí zmenila ich životy. „V Anglicku som prvýkrát ochutnal jablkový nápoj - cider. Na Slovensku som ho nikde okrem zahraničnej výroby nenašiel, domáca totiž neexistovala,“ opísal začiatky Michal. Na stretávke zo strednej školy sa o nápad podelil so spolužiakmi a do podnikania sa pustili v marci 2013.
„Nenašli sme nikoho, kto by vedel cider vyrábať. Kúpili sme si preto knihy na internete, pozerali videá na youtube a skúšali sme rôzne recepty dovtedy, kým sme nevytvorili ten najlepší,“ vysvetlil Michael.
Používajú jablká od slovenských pestovateľov, Jablčnô neobsahuje koncentráty. Na nezáujem sa sťažovať nemôžu. Alkoholický nápoj predávajú v 62 prevádzkach na Slovensku aj v Česku. „Máme ponuky z Anglicka, Kanady, ale aj z rakúskych Álp. Zatiaľ nám to výrobné kapacity nedovolia, do budúcna sa tomu nebránime,“ uzavrel Anton.
Úspešná zostava:
Zľava: Anton Šulka (22)
Študoval na Gymnáziu sv. Uršule v Bratislave.
Michal Slovák (26)
Študoval marketing na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave.
Michael Thomas Jurkovič (26)
Študoval v Taliansku teóriu komunikácie a umenie so zameraním na film.
0,275 l
nápoja Jablčnô stojí približne 2 €.