"Je normálne, že poväčšine študenti nadávajú na školskú jedáleň," priznáva na úvod čitateľ. Pohár trpezlivosti však pretiekol po tom, čo mu na tanier naložili bolonské špagety. "Všetko by bolo v poriadku, pokiaľ by vám ako prílohu nedali čalamádu alebo kyslú kapustu. Nemôžem čakať, že v školskej jedálni bude jedlo top, ale je zvrátené, aby ako prílohu použili čalamádu," myslí si Martin a ako dôkaz poslal aj fotografie slovenskej verzie bolonských špagiet.
Tie sme na posúdenie poslali šéfkuchárovi Metra Vojtovi Artzovi. Síce najprv priznal, že len na základe amatérskych obrázkov, bez možnosti ochutnať jedlo a poznať presnú receptúru, je ťažké posúdiť kvalitu jedla, no nakoniec pre Váš.ČAS.sk urobil výnimku.
1) Akých najväčších prehreškov sa kuchári dopustili?
"Na základe fotografií je jasné, že cestovina je rozvarená, a tak sa trhá. Špagety na obrázku pripomínajú skôr rezance do polievky, nakoľko sú polámané alebo naozaj rozvarené. Ďalšia závažná vec je, že vôbec podávali ku špagetám čalamádu... čo sa naozaj vôbec nehodí. Dokonca ju podávali priamo na tanieri! Tu si viem predstaviť, ako sa spojila kyslá chuť a šťava z čalamády s chuťou paradajkovo-mäsovej omáčky a špagiet!"
2) Čo ostatné ingrediencie?
"Z obrázku vidím, že bol použitý nejaký lacný syr (tehla) a nie syr, aký tam naozaj patrí, čiže parmezán. Tretia vec je samotná konzistencia a farba jedla (ale to môže byť skreslené kvalitou amatérskej fotografie), takže hodnotenie môže byť opäť skreslené. Šťava nemá farbu po paradajkách a hlavne celé jedlo pôsobí veľmi sucho (možno preto tá čalamáda). (úsmev) Z vlastných skúseností môžem tvrdiť , že chutné bolonské špagety sa dajú v školskom stravovaní uvariť do 0,80 € za 1 porciu v nákladoch za suroviny a budú použité všetky suroviny, čo tam skutočne patria. Aj parmezán. (úsmev)"
3) Ako znamkou od 1 do 5, pričom 5 je najhoršia, by ste ohodnotili toto jedlo?
"Nakoľko nemám k dispozícii iné informácie ako foto a nemohol som jedlo ochutnať a identifikovať použité suroviny, dávam 4. Ale viem si predstaviť, ako by to dopadlo. (úsmev)"
4) Aké suroviny idú do tradičných bolonských špagiet?
"Samozrejme kvalitná a správna cestovina, čerstvé mleté mäso (hovädzie aj bravčové), paradajkový pretlak, lúpané paradajky, mrkva, zeler, červené víno, olivový olej, muškátový oriešok, čerstvo mleté korenie, parmezán."
Obstála by vaša školská jedáleň? Ukážte nám, čo vám servírujú! Fotky s popisom posielajte na tip@novycas.sk