Tieto prvé jarné hríby rastú na trávnatých plochách pri lesoch, krovinách, parkoch a záhradách. Sú neklamným dôkazom toho, že hubárska sezóna sa začala. Pavol s rodinou si spestrili jedálny lístok o čerstvé voňavé huby. „Na to miesto v lesoch pri Bytči chodím už dobrých pätnásť rokov. Je tam väčšinou tieň a veľa napadaného lístia, pod ktorým som aj teraz našiel slušnú úrodu smrčkov,“ prezradil vášnivý hubár. Nájdené huby použije najmä do praženice, časť z nich primieša do rizota a prisype k dusiacemu sa mäsu. „Majú výraznú arómu, už sa tešíme, ako si na nich pochutíme,“ teší sa Pavol. Podľa mykológa Juraja Humeňanského smrčkovec český rastie vďaka dlhodobo teplému počasiu o 2 až 3 týždne skôr ako po minulé roky. „Hovorí sa, že rastie vtedy, keď kvitnú trnky,“ vysvetlil Humeňanský. Hubári okrem rôznych druhov smrčkov už našli aj hodvábnicu včasnú, trúdnika šupinatého či koralovca bukového.