Radka Šťastná (42), ktorá vlastní farmu Palomíno v Závadke (okr. Prešov), včera prvý raz tohto roku odviedla ovce na lúku, aby sa po zimnom kŕmení senom dostali k šťavnatej tráve. To je podmienkou na výrobu čerstvej bryndze.
Boli aj časy, keď ich bolo 1 200. „Teraz zakladáme nové stádo, lebo sme prešli od ručného dojenia na strojové a pre ovce, ktoré boli zvyknuté na ručné, to bolo stresujúce,“ pokračuje Radka, ktorá už za svoje výrobky získala značku farmárskej kvality.
Výrobky - klasický, nakladaný, údený syr či mlieko a bryndzu predáva priamo na farme. Plesňový syr vyrába ako jediná na Slovensku a kupuje ho aj známy kuchár Židek. „Niekedy sme chodievali aj na trhy, ale už nás ľudia našli aj tu, hoci sme farmou na začiatku sveta,“ s úsmevom dodala Šťastná.
Výroba bryndze
1. Keď je mlieko zohriate na 32 ˚C, pridá sa do neho syridlo a 40 minút sa nechá postáť.
2. Zrazený syr sa vyberie z hrnca a nechá sa odkvapkať 3-4 hodiny.
3. Nakoniec dostaneme čerstvý ovčí syr. Keď sa nasolí a týždeň otáča, vznikne bryndza.