Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2014 14:00 | Tip od Vás | Slovensko

Neuveriteľné, aká sila sa skrýva v tomto dievčatku: Aďka, toto si ako prváčka nemala riešiť!

Dokázala takmer nemožné. Statočná školáčka Aďka Jankajová (14) zo Sniny porazila rakovinu!

Nerovný boj zvládla vďaka svojej vytrvalosti, pevnej vôli a podpore blízkych. Zhubný nádor z jej hlavičky zmizol a Aďke narástli krásne vlasy.

Náročnú operáciu hlavy, ožarovanie aj chemoterapiu musela Aďka podstúpiť ešte ako prváčka v základnej škole. Bez nejakých príznakov náhle odpadla a hneď nato znova. Následné vyšetrenie prinieslo dievčatku i rodičom krutú diagnózu. „Zrazu sme stáli pred ťažkým rozhodnutím, či nechať dcérku podstúpiť rizikovú operáciu,“ zaspomínala Aďkina mama Gabika.

Nádor sa, našťastie, podarilo košickým lekárom celý vyoperovať. Pre Aďku sa tým boj s chorobou ešte len začal. „Pol roka absolvovala ožarovania, ďalší polrok chemoterapie. Pomohlo to, no stále berie lieky a chodí na pravidelné kontroly,“ konštatuje mama.

 

Bezprostredná a skromná Aďka sa ničím nelíši od svojich rovesníkov. „Ani neviem, ako sa mi podarilo zvíťaziť nad rakovinou. Ochorenie som si nijako nepripúšťala, vždy som počúvala rady a odporúčania lekárov. A hlavne, všetci sme držali spolu. Nikto mi nedal pocítiť, že som vážne chorá,“ hovorí mladá slečna a jej starostlivá mama Gabika dodáva: „Nikdy sme sa neopýtali, prečo my, ale urputne sme s ochorením bojovali. Dennodenne sa modlím, aby sa už nikdy nevrátilo.“

Pomohlo aj srdce pre deti

Aďka s dvojčaťom Dávidom tvoria nerozlučný pár. Spoločne sa tešia z novučičkých postelí a nábytku, ktoré získali vďaka projektu Srdce pre deti. Rodičia, hoci sa obracajú, ako môžu, by si nový nábytok nemohli z platu dovoliť. „Staré, ktoré nám urobil ocko, už nahlodal zub času. Teraz sa nám spí výborne! Máme peknú izbu. Ďakujeme všetkým, čo nám pomohli,“ štebocú súrodenci. Srdce pre deti je charitatívny projekt denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis.

Nádor na mozgu

Podľa odborníkov patrí k menej častým nádorovým ochoreniam. „Nádory centrálnej nervovej sústavy tvoria približne 1 % všetkých onkologických ochorení v dospelosti, v detskom veku je výskyt častejší, až 23 %,“ upresnila Zuzana Dolinská, radiačná onkologička z Národného onkologického ústavu.

Prejavy

„ Mozgové tumory sa môžu prejaviť rôznymi príznakmi ako napríklad bolesť hlavy či zmena psychiky, ako aj neurologickými prejavmi, ktoré závisia od miesta, v ktorom sa nádor vyskytuje“ vysvetlil Martin Chorváth, primár Kliniky radiačnej onkológie u Onkologického ústavu sv. Alžbety.

Objaviť sa môže aj:

- dvojité videnie
- pocit na zvracanie či samotné zvracanie
- poruchy chôdze a potácanie sa

Málá časť tumorov na mozgu je podmienená geneticky. „Pri podozrení z uvedených príznakov je vhodné navštíviť neurológa, ktorý pacienta vyšetrí a nasmeruje na ďalšie vyšetrenia,“ dodáva Chorváth. Práve od ich výsledku závisí ďalšia liečba.

Liečba

Liečba mozgových nádorov závisí nielen od histologického typu ochorenia, ale aj veku pacienta a lokality nádoru. Ide hlavne o chirurgickú liečbu, rádioterapiu či chemoterapiu.

Podľa onkologičky Dolinskej liečba v detskom veku má isté špecifiká a odlišnosti. „Niekedy operáciu nie je možné realizovať, nakoľko sa nádor nachádza blízko mozgového kmeňa alebo ide o lymfóm - nádor centrálneho nervového systému, ktorý sa lieči chemoterapiou a rádioterapiou.“

Hrdinovia, ktorí zvíťazili

Denník Nový Čas uverejňuje príbehy čitateľov, ktorí prekonali rakovinu. Vo štvrtok si prečítate príbeh stredoškoláčky Henriety Kónyovej (19) z Brzotín (okres Rožňava). Mladá študentka bojovala s nádorom na vaječníkoch. Najlepším liekom pre ňu bola rodina a úsmev.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Dvojnásobná vražda otriasla vidieckou oblasťou: Zabili starostu?! Podozrivý je na úteku
Psychiatrická nemocnica Philippa Pinela v Pezinku (ilustračné foto).
Musela by psychiatrická nemocnica v Pezinku prepúšťať pacientov? Chce rokovať s poisťovňou, má jedinú požiadavku
Zdravie legendy začalo ísť z kopca po tom, čo sa nakazila  koronavírusom.
TAJOMSTVO zosnulej Hany Zagorovej († 75) odhalené: Pred svetom ho ROKY skrývala
Ilustračné foto.
Momenty hrôzy na kolotoči: Odrazu sa ozvala veľká RANA a cestujúci začali zúfalo KRIČAŤ! Desivé, čo sa tam stalo
ilustračné foto
Znepokojivé správy šéfa NATO: Ide o nebezpečné rozšírenie ruskej vojny! Európa je v ohrození
View of the Peace Arch with yellow tram in Milan, Italy
Slováci sa nevedia dočkať predĺženého voľna: TOTO sú 3 destinácie, v ktorých chcú stráviť jesenné prázdniny!
Prezident SR Peter Pellegrini položil veniec pri príležitosti 106. výročia vzniku Československej republiky.
Foto
Prezident Pellegrini si pripomína výročie vzniku Československa: Vyzdvihol významnú historickú osobnosť
Andrej Danko a Martina Šimkovičová.
Danko podporil Martinu Šimkovičovú: Ministerke adresoval veľavravný odkaz!
S otcom mala dobrý vzťah.
Foto
Nečakané rozhodnutie Dominiky Gottovej: Návrat do Čiech?! TOTO je dôvod
Koľko zaplatíme za plyn, sa definitívne dozvieme v decembri.
Kolísavé ceny energií: Plyn vystrelil prudko nahor! Ide o tohtoročné maximum
Donald Trump.
Foto
Trumpov míting prerazil dno: Vulgarizmy, urážky a... Uf, to už je silná šálka kávy!
Na snímke ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).
Šimkovičová naložila Progresívnemu Slovensku: Nechcete riešiť skutočné problémy v kultúre