Pravoslávni veriaci, ktorí sa riadia podľa juliánskeho kalendára, pripravili štedrovečernú večeru, ktorá pozostáva z oveľa viac chodov ako u ostatných kresťanov. Štedrú večeru si pripravili aj členovia košického združenia Rusínov-Ukrajincov.
„Kladie sa dôraz na to, aby boli všetky jedlá pôstne,“ povedala Mária Matisová-Pisková, ktorá pochádza z našej najvýchodnejšej obce – Novej Sedlice (okr. Snina). Do Košíc sa prisťahovala za prácou. „Snažím sa dodržiavať zvyky našich predkov, ktorí mali vždy na stole viac ako 10 jedál,“ pripomenula. Niektoré sú zhodné s tým, čo jedáva väčšina Slovákov, napríklad ryba, šalát či kapustnica.
„Mnohé sú však úplne odlišné. Večera sa začína tým, že sa je surový cesnak s medom, aby boli všetci v rodine zdraví,“ vysvetlila. Z nezvyčajných jedál sa podávajú pirohy s rôznymi plnkami, ale aj pražené alebo tatarčané, teda pohánkové.
Podľa Heleny Dohovičovej, členky rady regionálneho Združenia Rusínov-Ukrajincov v Košiciach, žije u nás približne 47-tisíc ľudí, ktorí sa hlásia k pravoslávnej viere. „Neoficiálne ich je podľa našich prepočtov až štyrikrát toľko. Mnohí sa snažia dodržiavať staré tradície. Niektorí preto majú Štedrú večeru až dvakrát - 24. decembra a 6. januára,“ uzavrela Dohovičová.
Slávnostný stôl
- cesnak s medom
- kuťa
- pirohy
- slivčanka (varené sušené slivky)
- fazuľa
- kapustová polievka
- ryby
- šalát
- bobaľky
- sušené jablká