Vo Zvolene si zriadil u nás prvú farmu, na ktorej chová africké slimáky. Spracovanú lahôdku dodáva do viacerých hotelov i reštaurácií. Slimačie mäso, ktoré sa dá pripraviť na veľa spôsobov, je nízkokalorické, čo ocenia športovci i ženy dbajúce o svoju líniu. „Chovám druh Helix Aspersa Maxima, čiže slimáka jedlého veľkého, ktorý voľne žije len v severnej Afrike. Hoci je podobný nášmu slimákovi záhradnému, jeho kvalitné mäso sa v gastronómii cení oveľa viac,“ hovorí Marián Zelieska.
Ako poznamenal, ľudia si môžu pripraviť doma aj slimáka, ktorého nájdu v záhrade. „V jeho mäse je však cítiť zeminu a ani mäso nemá také lahodné ako africké z riadeného chovu. Tie sú určené pre gastronomické účely, a preto ich kŕmime špeciálnou zmesou obilnín,“ spresňuje. V podobne veľkej farme, akú si vybudoval, sa dá dochovať až 25-tisíc slimákov. „Samozrejme, závisí to od počasia. U nás nie je taká priaznivá klíma ako v Afrike, preto je chov náročný,“ dodáva Zelieska.
Chutí im pivo i tvrdé
Slimák je do života vybavený tak, aby mu žiadna choroba neublížila. Chráni ho vlastný sliz a imunitný systém. Má svoju ulitu, kde sa schováva a ktorú používa ako ochranu pred predátormi alebo ako slnečník pred dehydrovaním. Slimák je obojpohlavný, vie byť samčekom aj samičkou. Dokáže prekonať takmer každú prírodnú prekážku a vydrží i niekoľko minút pod vodou. Slimák sa dokáže opiť rovnako ako človek. Veľmi mu chutí pivo a dokonca aj slivovica. Nijako mu neublíži, ale je potom lenivý, zalezie si do domčeka a spí.
Diétna lahôdka
Losos
- kalórie: 262
- proteiny: 29
- tuky: 15
Hovädzie mäso
- kalórie: 259
- proteiny: 22
- tuky: 18
Slimák
- kalórie: 60
- proteiny: 21
- tuky: 025
* váha po 100 g a uvedené nutričné hodnoty
Cenník delikates
- Slimačí kaviár (50 ml): 18 €
- Slimačia pečeň (50 ml): 16 €
- Slimačia paštéta s brusnicami (40 g): 3,20 €
- Slimačia polievka s koňakom (4 porcie): 8 €
- Slimáky po burgundsky (12 ks): 8€
- Slimáky s hľuzkovým mäsom (12 ks): 9 €