V Sliezskom dome, najvyššom hoteli na Slovensku aj v Česku, pripravuje kulinárske umelecké diela, kde si na svoje prídu zrak, čuch a najmä chuť. „Hory ani kopce nemám rád. Môj život je kuchyňa. Jedlo musí pekne vyzerať a excelentne chutiť, je jedno, kde sa varilo,“ tvrdí šéfkuchár Ľubomír Herko. Ponuka, aby prišiel variť do hotela pod Gerlachom, ho sprvu zaskočila, pretože k horám nemá žiadny vzťah. Potom sa mu táto myšlienka zapáčila a dnes tvrdí, že si na hory už trocha zvykol.
„Priznávam, že ma tie vrchy okolo dostali a možno jedného dňa na Gerlach vystúpim,“ hovorí počas prípravy jedla. Jeho úlohou je však posilniť gastronómiu na tomto mieste. Hotel totiž nenavštevujú len turisti, ale konajú sa tu aj školenia, semináre či firemné akcie. „To, že sa nachádzame vo výške 1 670 metrov nad morom, ešte neznamená, že hosťom budeme ponúkať párky a čaj. Kde už inde ponúkať kvalitné jedlá, ak nie v krásnom horskom hoteli? Mojej gastronómii už prichádzajú na chuť aj horskí vodcovia,“ smeje sa šéfkuchár.
V hoteli pracuje v turnusoch, po pár dňoch či týždni ide za rodinou. Na otázku, či z hotela zbehne dolu pešo, len zodvihne obočie. „Veď som vám vravel, že kopce neznášam,“ povie a hrdo odíde do kuchyne.
Vysokohorská špecialita šéfkuchára Ľubomíra Herka
Vykostené kačacie stehno plnené kačacou pečeňou s dubákovou domácou tarhoňou. Lokše plnené červenou kapustou a kapustové čatní.