Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.10.2013 12:00 | Tip od Vás | Slovensko
Exkluzívne

Jana pracovala pre šmejdov a teraz prehovorila: Firma neklamala dôchodcov, ale aj svojich zamestnancov!

Praktiky šmejdov zažívala denne! Jana z Trenčína sa pred rokom zamestnala ako telefonistka v jednej zo šmejďáckych firiem v Novom Meste nad Váhom.

Jej úlohou bolo lákať ľudí na predvádzacie akcie. Spoločnosť o sebe tvrdila, že nie sú šmejdi, pracujú bez nátlaku a na tovar dokonca vybavujú aj reklamácie. Skutočnosť však bola iná, čo po chvíli zistila aj Jana. Denne musela telefonovať až 400 ľuďom. Keď jej prišla posledná výplata 180 €, rozplakala sa. Dcére nemala z čoho zaplatiť ani obedy v škole, šmejdi oklamali aj ju!

Jana si prácu u šmejdov našla cez inzerát, spočiatku to považovala za celkom ideálnu prácu. „Zaujal ma plat, ponúkali 700 - 800 € mesačne v čistom. Prácu telefonistky som mohla robiť z domu 5 až 6 hodín denne,“ spomína na svoje začiatky Jana, ktorá tam pracovala s ďalšími štrnástimi ženami. Pri nástupe podľa jej slov dostala každá telefonistka databázu pevných liniek dôchodcov a tiež presný text, ktorý majú hovoriť.

Pritom stokrát denne opakovali to isté. „Ste vernými zákazníkmi pevných telefónnych liniek. Preto vás pozývame na mimoriadne stretnutie - prezentáciu riadu,“ vysvetľuje Jana, ktorej úlohou bolo dôchodcov nalákať, aby sa zúčastňovali predvádzacích akcií. Spoločnosť, kde pracovala, podľa nej ponúkala predražené hrnce za 1 200 €, panvice a mixéry. Denne volali desiatky nespokojných ľudí s tovarom, ktorý chceli vrátiť, alebo sa snažili odstúpiť od zmluvy.

Nový Čas šmejdom prekazil kšefty

Podľa telefonistky problém nastal, keď sa drsným praktikám šmejdov začal vo veľkom venovať Nový Čas. Čoraz viac ľudí zistilo, že ide o podvody a českí predajcovia ponúkajú predražený tovar. „Firme začali klesať tržby, odhadujem, že aj o viac ako polovicu. Pred rokom nebol problém, aby zamestnankyňa denne nalákala aj 20 párov seniorov. Niektoré kolegyne v lete denne obvolali aj 400 ľudí, no účasť potvrdili len tri či štyri páry. Bola to katastrofa,“ posťažovala sa Jana. Firma aj napriek tomu tvrdila, že všetko funguje výborne, zarábajú a zamestnanci sa môžu tešiť na odmeny.

„Klamali, robili na nás nátlak, stále nám opakovali: robte, dievčatá, robte, budú dvojnásobné výplaty. Nič z toho, nebolo,“povedala oklamaná žena. Keď už podľa nej ľudia nechceli chodiť na predvádzačky s hrncami, začala firma vymýšľať zdravotnícke prehliadky.

Firma zo dňa na deň zmizla

Na konci augusta sa zamestnanci tešili na výplatu. „V obálke som si našla 180 , hneď som sa rozplakala, nemala som poriadne z čoho zaplatiť šeky a ani obedy dcérke v škole,“ posťažovala sa Jana. Vrchol podľa nej prišiel 30. augusta, keď volala do firmy a zistila, že číslo je odpojené a ona skončila bez roboty. Šmejdi bez hanby okradli aj vlastných zamestnancov a zmizli.

„Nakoniec nám ešte vykričali, že to zamestnanci položili firmu. Potom prešli späť do Česka, kde firma funguje ďalej,“ uzavrela bývalá zamestnankyňa šmejdov. Na internete sa v diskusiách objavuje viacero negatívnych skúseností v súvislosti s touto spoločnosťou. Nový Čas sa pokúsil s firmou skontaktovať, nikto však nedvíhal telefón a nereagovali ani na email.

"Protišmejďácky" zákon u poslancov uspel

Zákazník, ktorý si kúpi tovar na predvádzačke, bude mať možnosť vrátiť ho až potom, ako mu predajca vráti peniaze. Pozmeňujúci návrh predložili včera na rokovaní Ústavnoprávneho výboru NR SR a medzi poslancami uspel. Tým by sa malo zamedziť prípadom, keď po odstúpení od zmluvy zákazník tovar vráti, ale predajca mu peniaze nepošle. Poslanci by chceli, aby zákon začal platiť už na jeseň, aby ľudí chránili pred vianočnými predajnými akciami.

  • Po novom by mal organizátor podujatia oznámiť akciu inšpekcii a doplniť, kde sa koná a kto na nej predáva.
  • Musí predložiť návrhy zmlúv, ktoré sa budú uzatvárať, a tiež ceny, za aké sa budú výrobky predávať.
  • SOI môže akciu skontrolovať a zakázať ju. V prípade porušenia bude možné uložiť pokutu vo výške 16 500 €. Porušovanie nových pravidiel môže viesť až kzrušeniu živnosti a SOI bude môcť zverejniť firmy, ktoré porušujú práva spotrebiteľov.
  • Do 15 dní od uzatvorenia zmluvy si spotrebiteľ bude môcť rozmyslieť, či ju zruší.
  • Zároveň budú musieť predajcovia oboznamovať ľudí na začiatku každej akcie o ich právach.

Finančná správa: Počet podnetov klesol

Osveta medzi ľuďmi a články Nového Času výrazne pomohli. Po medializácii totiž úrady evidujú čoraz menej prípadov oklamaných ľudí. „Môžeme potvrdiť, že finančná správa zaznamenala pokles hlásení o prípadoch, ktoré spomínate,“ skonštatovala hovorkyna Financnej správy Patrícia Macíková.

Podvodní predajcovia

Hody

Denník Nový Čas ako prvý informoval o nekalých praktikách šmejdov na Slovensku. V júli 2013 sa kontrolóri z finančnej správy zúčastnili predvádzačky v Trenčíne pod názvom Kačacie hody. Predajcovia boli na dôchodcov arogantní a zakázali im používať telefóny, či komunikovať medzi sebou.

Film

Mladá česká režisérka Silvia Dymáková nakrútila film Šmejdi, ktorý odštartoval honbu za podvodníkmi v Česku. Film zožal obrovský úspech a dokonca položil podnikanie niektorých šmejdov. Režisérka sa počas jedného roka tajne zúčastňovala na akciách, ktoré zaznamenala na skrytú kameru.

Útek

Reportéri Nového Času čakali na šmejdov pred miestom konania ich akcie v Pezinku. Keď predajcovia zbadali novinárov, dali sa bezhlavo na útek. Neskôr sa vrátili po svoj tovar, no to už na nich čakala polícia. Po strávenej noci na polícii nebolo proti nikomu vznesené žiadne obvinenie.

Závislí

Český predajca poskytol Novému Času rozhovor, v ktorom otvorene obhajoval systém predaja šmejdov. Podľa neho na ich konaní nie je nič zlé, a ani články o takýchto akciách Slovákom nepomôžu, lebo sú od nich závislí.

92 rokov

Jedna z najstarších obetí šmejdov je 92-ročná Ľudmila z Bratislavy. Šmejdi ju nalákali na autobusový zájazd do Talianska, no najprv si musela kúpiť predraženú varnú dosku. Na mieste pobytu platila ďalšie poplatky a dokonca utrpela zranenie, pre ktoré nemohla cestovať na iný zájazd. Za neúčasť dokonca musela zaplatiť navyše.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V Bratislave došlo k vážnej dopravnej nehode.
Nehoda v Petržalke! Muž videl zrážku áut s cyklistami na VLASTNÉ OČI: Opísal hrôzu, ktorá sa tam stala
Odvolávanie Michala Šimečku.
Parlament bude po víkende opäť zasadať: Opozícia chce odvolávať hneď niekoľkých ministrov, aké sú šance na úspech?
Foto
Weiss je trénerský magnet na úspechy, kariéru mu pribrzdilo zranenie: Velikán oslavuje jubileum
Ryžový tanier s mletým mäsom 
Foto
Nemáte čas variť? Nezúfajte! Túto RÝCHLU a chutnú večeru pripravíte za pár minút
Ilustračné foto
Príšerné následky výbuchu v uhoľnej bani: Z miesta hlásia množstvo obetí, desiatky baníkov stále bojujú o život
Izraelský protivzdušný obranný systém odpovedá na útok z Libanonu nad oblasťou Golanských výšin okupovaných Izraelom.
MASÍVNA ofenzíva hnutia Hizballáh! Na Izrael vystrelili vyše sto rakiet: Panika na severe krajiny
Boris Valábik bude dvojnásobným otcom.
Foto
Idol žien Boris Valábik prezradil krásnu novinku: Ich rodinka sa rozrastie! Dievčatko alebo chlapec?
Foto
Veľká radosť v rodine Valábikovcov: Boris bude dvojnásobným otcom!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Týždne neistoty sú zažehnané, Macron vymenoval novú vládu: Pred sebou má veľkú úlohu
Andrej Babiš.
České krajské voľby ovládla TÁTO strana, dominovala takmer vo všetkých krajoch: Víťaz poďakoval svojim voličom
Na snímke Kamala Harris a Vladimir Putin.
Rusko si praje víťazstvo Harrisovej, vyhlásil Putin: Lavrov uviedol veci na pravú mieru
Tobias Král ako Max
Foto
Malý Max si v Oteckoch získal srdcia divákov: Už je z neho tínedžer! Pozrite sa, ako sa zmenil