„Lesom sa šírila prenikavá vôňa hríbov, dubáky rástli všade okolo a slušné kúsky. Keď sme sa však pozreli do malého žľabu pri potoku, skoro sme prestali dýchať,“ hovorí Jolika Jalkeová. Z trávnatého porastu vyčnieval obrí klobúk dubáka, ktorý pripomínal koleso auta.
„Skúšali sme ho odvážiť v miestnej krčme, no takú váhu tam nemali. Napokon sme hríb rozkrájali až doma a zistili, že mu chýba päť gramov do piatich kíl,“ vysvetľuje pani Jolika. Náruživí hubári chcú megadubák vysušiť a čo nespotrebujú, rozdať priateľom. „Minulý rok bol totiž veľmi suchý a ledva hríby vyšli do vianočnej kapustnice. Radšej si teda urobíme zásoby aj na ďalší rok. Pre istotu,“ tvrdí pani Jolika.
Slovenská hubačka pokračuje
Darilo sa aj partii z Kysuckých hôr, ktorá za päť hodín nazbierala 54 hríbov. Najťažší mal 1,3 kilogramu. "Niečo sme dali na sušenie, niečo do mrazáku. Robili sme obalené huby ako rezne, chystáme aj bravčový perkelt s hubami," povedal Ján.
Fotografie z vašej hubačky a úlovkov nám posielajte na tip@novycas.sk!