Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.08.2013 11:00 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy

Nový Čas získal interné dokumenty z polície: Šéfovia prikazujú policajtom vyberať viac pokút!

Minimálne v Trnave dostávajú policajti príkazy, aby pri vyberaní pokút podávali nadštandardné výsledky a pri riešení vážnych priestupkov nešli pod 60 eur!

Policajtom pohotovostnej motorizovanej jednotky sa v direktívnom maile ich šéf vyhráža, že neplnenie týchto povinností sa zohľadní v ich ďalšom služobnom postupe! Toto všetko píše v e-maile samotný zástupca veliteľa Pohotovostnej motorizovanej jednotky KR PZ v Trnave svojim podriadeným pred ich službou. Tieto inštruktáže nám poslal čitateľ Nového Času do redakcie, polícia ich nepoprela.

(pre zväčšenie kliknite na obrázok)

Zdroj: tip

„Očakávam od všetkých nadštandardné výsledky v oblasti priestupkov a hlavne od tých, čo na to hodili minulý mesiac bobek... Netrvám na riešení závažných priestupkov za sumu 150 €, ale nebudú riešené pod sumu 60 €...“ píše v e-maile zástupca veliteľa Rudolf H.

Policajti hovoria o nátlaku v práci a výhražnom tóne. „Policajt vo výkone má vykonávať hliadkovú činnosť a pomáhať ľudom a nie stáť päť hodín na stopke alebo inde a sekať ľudí, aby bol zástupca spokojný,“ hovorí policajt pohotovostnej motorizovanej jednotky. Policajti navyše nie sú dopravákmi, ale pohotovostná motorizovaná jednotka. „Keď vidíme priestupok, prejednáme ho, ale nie, že nasilu ich hľadáme,“ dodal nahnevaný policajt.

Polícia tvrdí, že e-mail je vytrhnutý z kontextu a ide o bežnú komunikáciu v polícii. „Nešlo o inštruktáž pre policajtov vo výkone, ale o komunikáciu medzi zástupcom PMJ a veliteľom čaty, teda medzi dvomi riadiacimi pracovníkmi, ktorí vedia, o čom sa bavia,“ povedala policajná hovorkyňa Martina Kredatusová, ktorá tvrdí, že policajti vo výkone služby musia dosahovať výsledky v práci a jedným z výsledkov je aj odhaľovanie priestupkov v doprave.

Banská Bystrica: Za službu aspoň 6 pokút

O čom sa verejne šepkalo, je zrejme skutočnosťou. Podľa čitateľa nielen v Trnave dostávajú policajti príkazy, aby pri vyberaní pokút podávali nadštandardné výsledky, ale čudné praktiky panujú aj v iných mestách. Nový Čas má k dispozícii veľmi zaujímavé závery z pracovnej porady spred vyše dvoch rokov na dopravnom inšpektoráte KRPZ v Banskej Bystrici.

Z dokumentu vyplýva, že nadriadení policajtov v službe musia u nich vykonávať kontrolu, aby sa zvýšila efektivita v počte zistených priestupkov. To automaticky znamená viac pokút. Polícia jeho pravosť nepoprela, ale tvrdí, že ide o starý hodnotiaci systém, ktorý už dávno neplatí. Dokument, ktorý prišiel do redakcie Nového Času, pobúril viacerých ľudí.

„Je to neuveriteľné. Ľudia platení z našich daní idú do služby s tým, že vedia, koľko majú zdokumentovať priestupkov. Je to doslova príkaz vedenia krajského riaditeľstva na nútené vyberania pokút,“ reagoval rozhorčene čitateľ Jozef. V správe, ktorej kópiu má Nový Čas, sa v prvom bode píše: „Pravidelne vykonávať kontrolu dosiahnutých výsledkov policajtov velených do priameho výkonu služby v dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou premávky. Tak, aby sa zvýšila u policajta efektivita v počte zistených priestupkov, min. 0,76 priestupku za 1 hod. služby.“ Po niekoľkých dňoch na dokument z mája 2011 konečne zareagovala aj polícia. Jeho pravosť síce nepopreli, ale tvrdili, že už nie je aktuálny.

„Je to starý hodnotiaci systém, ktorý už neplatí. Je zmenený a preto sa k tomu nebudeme vyjadrovať,“ povedala Petra Vašková, banskobystrická policajná hovorkyňa.

Čo na to Kaliňák?

„Nejde o inštruktáž pre policajtov vo výkone, ale komunikáciu medzi PMJ a veliteľom čaty. Policajti v službe musia dosahovať výsledky a nadriadení im zadeľujú úlohy. Jednou z nich je dohliadanie nad bezpečnosťou v premávke. Treba si uvedomiť, že nedodržanie značenia Stoj, daj prednosť v jazde sa považuje za porušenie cestnej premávky a priestupcovi môže byť uložená pokuta vo výške 300 € a zákaz činnosti na dva roky. Práve uložením nižšej sankcie sa polícia snaží vyjsť v ústrety občanom a zmierniť trest pre vodiča, avšak sankcia v tomto prípade nesmie byť nižšia ako 60 €. Ak parlament schváli novelu zákona, tak od 1. januára to bude od 0 do 50 €. Pokuty teda znižujeme o 16-percent, avšak len za menej závažné priestupky,“ reagoval minister vnútra Robert Kaliňák.

Aké máte skúsenosti s políciou? Mali ste pocit, že vám naparili pokutu neprávom? Podeľte sa o netradičné miesta, kde najčastejšie merajú rýchlosť. Ozvite sa na tip@novycas.sk, alebo na 0918 620 001.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Herečka bola považovaná za sexsymbol 50. rokov.
Foto
Žijúca legenda: Sophia Loren oslavuje 90. narodeniny! Spoznáte ju ešte?
Mohamed Al Fayed († 94), otec Dodiho Al Fayeda († 42), ktorý bol priateľom lady Diany († 36), bol posmrtne obvinený zo znásilnenia.
Foto
Priateľ († 42) princeznej Diany († 36): Temné ODHALENIE o jeho otcovi († 94)! Otrasné, čo mal robiť ženám
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Tragický útok v Rotterdame: Ozbrojený muž zaútočil na viacero osôb
Britský minister zahraničných vecí David Lammy vyzval vo štvrtok na okamžité prímerie medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh.
Britský minister zahraničných vecí vyzval na okamžité prímerie: Reaguje tak na eskaláciu napätia
Mesiac obieha okolo planéty Zem
Planéta Zem čoskoro získa nový mesiac, ale... Má to jeden veľký háčik
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Stoltenberg po 10 rokoch odchádza z čela NATO: Varovanie pre Spojené štáty a Európu!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajina sa chystá na niečo prelomové: Veľké zmeny sa dotknú celej krajiny
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci sa venovali návrhu na prijatie uznesenia: Reagovať má na začlenenie nového práva do Charty základných práv EÚ
Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin
Šéf ruskej dumy šokoval najnovším vyhlásením: Slová o svetovej VOJNE a SATANOVI
Vykurovanie
Dobrá správa pre obyvateľov Žiaru nad Hronom: Odstávka je na konci!
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Shengen nie je podľa Blanára úplne funkčný: Nelegálna migrácia si vyžaduje riešenie