Čitateľka Anna poslala do redakcie nádherné fotografie zdravých júnových hríbov, ktoré nazbierali jej synovia. "Moji synovia Pavol a Andrej veľmi radi zbierajú hríby. Paradoxom je, že hoci sú vášnivými hubármi, tak ich vôbec nemajú radi a usušené ich rozdajú rodine a kamarátom," napísala čitateľka Anna z Topoľčian.
Čitateľka si však na zdravyých hubách rada pochutí. "Ja mám najradšej smažené hríby na cibuľke s vajíčkom," prezradila. Často však pripravuje aj hubovú polievku podľa tradičného rodinného receptu: "Polievku ma naučila robiť moja mama."
Polievka z čerstvých hríbov podľa čitateľky Anny:
Hríby prepláchneme pod tečúcou vodou a v osolenej vode uvaríme. V menšom hrnci si uvaríme zemiaky. K hubám pridáme bobkový list. Keď sú hríby mäkké, pridáme uvarené zemiaky. Pripravíme zásmažku z oleja a hladkej múky, ktorú upražíme do ružova, zalejeme ju vodou a cez sitko vylejeme do polievky. Napokon si urobíme tzv. zátrepku zo smotany na varenie, plnotučného mlieka a dvoch polievkových lyžíc hrubej múky. Vylejeme ju do hrnca cez sitko, aby sme v omáčke nemali hrudky a miešame pokým nezačne vrieť. Dochutíme octom a soľou.
Podarilo sa aj vám nájsť v lese peknú nádielku húb? Máte nejaký špeciálny recept na ich prípravu? Pošlite nám fotografie a recept na tip@novycas.sk!