Pripraviť známu slovenskú rybu ako hlavné jedlo bolo úlohou 11 kuchárov na medzinárodnom festivale stredných odborných škôl Four Fest v Rimavskej Sobote. Za víťaza určili šéfkuchári Peter Kulhány a Vojtech Artz stredoškoláka Lukáša Guzmana (18) zo Zvolena, ktorý pripravil pstruha so zeleninovým tagliatelle.
Počas dvojdňovej súťaže, ktorú organizuje Stredná odborná škola obchodu a služieb v Rimavskej Sobote, svoju šikovnosť a zručnosť predviedlo vyše sto študentov z piatich krajín. „Ide nám hlavne o výmenu vedomostí a aj zblíženie a spoluprácu medzi školami,“ uviedol riaditeľ školy Jaroslav Bagačka. Najatraktívnejšou bola súťaž v príprave pstruha ako hlavného jedla pre štyri osoby. Jedenásť mladých ľudí zo Slovenska, z Maďarska, Čiech a Ukrajiny, ktorí sa chcú stať výbornými kuchármi, museli rybu pripraviť do 45 minút.
Vyhovieť známej porote - šéfkuchárom Petrovi Kulhánymu a Vojtechovi Artzovi bolo veľmi ťažké. Pstruh musel nielen dobre chutiť, ale aj výborne vyzerať. Fajnšmekri napokon po ochutnávke všetkých jedál rozhodli, že najlepšiu rybu pripravil Lukáš Guzman zo Strednej odbornej školy hotelových služieb vo Zvolene. „Cvičil som to iba tri dni, no som rád, že sa mi pstruh vydaril,“ netajil radosť z víťazstva Lukáš.