Hubárov zlákalo prvé mierne oteplenie. Čitatelia sa počas uplynulých dní vybrali do lesa skontrolovať či nevykukli prvé huby. Mali šťastie. "Plný košík smrčkovcov som nazbieral pri prechádzke neďaleko Trnavy pri Laborci (okr. Michalovce)," prezradil čitateľ Rastislav Iliško (32). Smrčkovce sú druhom huby, ktorý sa objavuje už od skorej jari, rastú aj pri nízkych teplotách. "My na východe ich voláme smaržle. Sú výborné na praženie s vajíčkom na masle, hodia sa aj do polievok," povedal čitateľ.
Smrčkovcom sa darí najmä na juhu a západe Slovenska. Asi 1,5 kilogramu húb nazbierala Monika Zaklaiová (39) z Bratislavy. "Našli sme ich pri Dunaji, v okolí Čunova. Naše osvedčené miesta nás nesklamali," pochválila sa čitateľka, ktorá z časti húb pripravila polievku a časť nechala zamraziť.