Pálenica v Podhorí (okr. Banská Štiavnica) funguje už viac ako 40 rokov, prvý liter v nej vypálili 15. januára 1972. Kvas z ovocných stromov prichádzajú meniť na kvalitnú domácu pálenku aj ľudia z okolia.
Vlani bola v oblasti Podhoria sezóna na ovocie veľmi bohatá. „Najviac bolo jabĺk, ale aj hrušiek či sliviek,“ povedala Ľubica Kordíková, starostka Podhoria, podľa ktorej vypálenie 50-percentnej pálenky stojí 3,8 eura a 52-percentnej 4 eurá. „To, že bola sezóna bohatá, potvrdzuje aj počet litrov vypálenej pálenky. Od polovice októbra doteraz to bolo viac ako 12 300 litrov. Naopak, predchádzajúca sezóna bola slabá. Vtedy sme vypálili spolu iba 4 500 litrov,“ dodala Ľubica Kordíková s tým, že sezóna v pálenici trvá do apríla až mája.Tento rok bude trvať asi až do konca júna. Alkohol z pálenice nepredávajú, iba vypaľujú ovocný kvas pre zákazníkov, ktorí si ho tam donesú. „Veľká časť nášho zisku pohltí spotrebná daň. V priemernej sezóne zarobíme okolo tisíc eur, ktoré využívame na prilepšenie obecného rozpočtu,“ vysvetlila starostka. Z peňazí nakúpia veci do kancelárie, platia z toho elektrinu či opravia cesty a chodníky.