Desať alebo päť vajec v tetrapakovom balení s uzáverom sa bežne predáva vo Francúzsku alebo vo Veľkej Británii už niekoľko rokov, produkt nie je žiadnou novinkou ani pre kuchynské či cukrárske prevádzky. Tento rok sa vajíčka v škatuli, ktoré stačí iba pretrepať a vyliať na panvicu či do cesta, začali predávať aj v českých obchodoch. O pár týždňov dorazí produkt aj na Slovensko. "Rokujeme s obchodnými reťazcami na Slovensku. V priebehu jedného alebo dvoch mesiacov by sa mal výrobok dostať aj na slovenský trh," uviedol pre Čas.sk Milan Karban, generálny riaditeľ spoločnosti, ktorá novinku vyrába.
Tekuté vajcia sú novinkou na slovenskom aj českom trhu. "V sieti maloobchodného predaja sme jediní. Nikto v Českej republike nemá technológiu na spracovanie vajec do produktu tohto druhu," vysvetlil Karban. Podľa českého denníka Blesk sú takéto vajcia ešte zdravšie ako obyčajné. Vďaka špeciálnej tepelnej úprave vajec by ani v najväčších horúčavách nemalo dôjsť k pokazeniu vajec a následnej nákaze salmonelózou. Instantné vajcia alebo vaječná melanž, ako sa produkt nazýva, sú čerstvé slepačie vajcia, ktoré sa z dôvodu predĺženia trvanlivosti a zdravotnej nezávadnosti ošetrujú pasterizáciou. To znižuje hrozbu nákazy salmonelou a baktériami, čo sa v prípade bežných vajec zabezpečiť nedá.Plusy a mínusy instantných vajec+ žiadne rozbité vajcia pri prenášaní nákupu
+ menej zdatní kuchári sa nemusia báť, že im pri rozbíjaní vajec padne do jedla časť škrupiny
+ rýchla príprava praženice či omelety
+ nehrozí nakazenie salmonelou
- len veľmi ťažko odhadnete jedno vajce
- volské oko z tohto výrobku nepripravíte
- bielok sa od žĺtka nedá oddeliť