Syry aj pre pezidenta. Slovensko je známe výrobou veľmi kvalitných ovčích syrov.
Jedným z tých, ktorí z chutnej mliečnej pochúťky vyrábajú netradičné veci je Karol Kozaňák (46) zo Žikavy (okr. Zlaté Moravce), ktorého výtvory ochutnala dokonca aj hlava nášho štátu.
Na ovčej farme Národného Žrebčína Topoľčianky majú asi 200 kusov oviec plemena cigája a z ich mlieka vyrába Karol Kozaňák tvarovo netradičné syry. "Sme jediní na Slovensku, ktorí z ovčieho syra robia konskú podkovu a v nej koňa. Tento motív sme začali robiť na propagáciu nášho žrebčína," vysvetľuje bača, ktorý chová ovce už takmer štvrťstoročie. Svoje netradičné, ale i tradičné výtvory z údeného aj neúdeného ovčieho syra ponúka pre záujemcov v malom prútenom košíčku. "Je to atrakcia, ktorú nerobí nikto, Jeden taký sme darovali prezidentovi, ktorý bol u nás pri príležitosti osláv 90. výročia Národného žrebčína," prezradil pyšne K. Kozaňák.