Žiakov michalovskej SOŠ obchodu a služieb vynikajúcu kávu naučil robiť spičkový barista Stanislav Cibuľa, jeden z najlepších na Slovensku. Predháňali sa v príprave voňavého espressa, cappuccina, či latte. Znalec kávy prezradil, čo je na jej príprave najdôležitejšie.
Desiatky žiakov z Michaloviec, ale i Košíc si nenechali ujsť baristický kurz na michalovskej SOŠ obchodu a služieb. "Je o neho veľký záujem. Zákazníci sú stále viac náročnejší, chcú mať naozaj dobrú kávu. Keď sa nepodarí, dokáže pokaziť celý dojem z gastronómie," povedal riaditeľ Miroslav Sivý. Študentov do tajov prípravy kávy zasvätil špičkový slovenský barista Stanislav Cibuľa. "Základom dobrej kávy sú čerstvo pomleté kvalitné kávové zrná. Čím je káva jemnejšia, tým lepšie. Dôležitá ale je aj čistota kávovaru a technologické postupy," hovorí odborník."Ukázal som žiakom, ako pripraviť najlepšie espresso, cappuccino, alebo late. Učil som ich aj základy late artu. Teda ako ozdobiť kávu, aby bola aj na pohľad príťažlivá." Napríklad pri cappuccine kládol dôraz na rýchlosť. Barista musí stíhať naraz peniť mlieko a robiť espreso, aby bola káva čo najčerstvejšia. Novým trendom podľa neho je pitie tureckej kávy. "Nejde o zalievanú kávu, ako ju poznáme. Ale o kávu, ako kedysi Turci robili nad horúcim pieskom. Dnes môžeme využiť aj varič, či sporák," povedal Cibuľa.
Ako pripraviť tureckú kávu
Potrebujeme: kávu, korenie - kardamon, koriander, škorica, klinčeky, vodu, cukor
Postup: Do džezvy (nádoby na varenie kávy) nasypeme kávu, cukor, korenie podľa chuti. Môžeme pridať lyžičku kakaa, alebo kocku čokolády. Zalejeme studenou vodou. Všetko privedieme do varu, kým sa káva spení. Prilejeme trošičku studenej vody a opakujeme ešte dvakrát. Vylejeme do malých šáločiek.