Na veľkonočných stoloch v Taliansku i Grécku totiž nesmú chýbať práve tieto vyhľadávané pochúťky. Práve jahňacina je totiž kulinárskou špecialitou a odborníci ju považujú za najkvalitnejší druh mäsa.
„Lepšiu pochúťku nepoznám. Jahňacina chutí vynikajúco, no treba ju vedieť aj správne pripraviť a hlavne nesmú chýbať koreninové prísady a osobitne cesnak. Najlepšie je pečená, staršie mäso je vhodné na guláš a perkelt,“ vraví Miloš Šmiro, predseda poľnohospodárskeho družstva vo Vlachove, kde majú aj salaš a popri obľúbenom predaji z dvora najmä syrov a žinčice sa venujú aj chovu jahniat na vývoz.
„U nás by toto mäso bolo asi nepredajné. Kilo v obchode totiž vyjde aj na 13-14 eur, čo je veľa. Taliani však osobitne na Veľkú noc už tradične doslova bažia po jahňatách. Majú do troch mesiacov a vážia od 8 do 16 kíl živej váhy,“ spomenul Šmiro. V súčasnosti im ešte Taliani nepotvrdili objednávky, ale vraj v priebehu týždňa sa určite ozvú, lebo sviatky už klopú na dvere. O malé ovečky, ktorých budú mať až vyše 400, je síce záujem aj u nás, ale skôr ako o živé kosačky na požieranie trávy v záhradách.