Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.02.2013 12:20 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVideo

Deravé cesty brnkajú vodičom na nervy: Čo robiť, ak vám výtlk poškodí auto?

Slovensko deravé ako ementál. Je len málo ciest, na ktorých nie je výtlk.

V zimných mesiacoch je jazda po slovenských cestách ešte väčšou skúškou nervov ako obyčajne. Slovenské cesty plné výtlkov rozhnevali aj čitateľov, ktorí do redakcie pravidelne posielajú fotografie a videá deravých vozoviek.

Otvoriť galériu

"Išiel som na bicykli cez Dolné Zelenice (okr. Hlohovec). Cesta cez celú dedinu je samý výtlk so šírkou asi 15 centimetrov. Nedá sa tam prejsť, je to tam výtlk pri výtlku," rozhorčil sa čitateľ Ľubomír. Podobná situácia je aj v obci Veľké Bielice (okr. Partizánske). "Je to tam katastrofálne! Bielická cesta vo Veľkých Bieliciach je samý výtlk," opísala dedinský "tankodróm" Petra.

Otvoriť galériu

Zničené vozovky však nie sú záležitosťou iba menších slovenských obcí. Na poriadne výtlky narazíte aj v okresných mestách. "Výtlky sú takmer v celom Zvolene. Je ich tak veľa, že sa im ani nedá vyhnúť," posťažoval sa čitateľ Roman. Výnimkou nie je ani hlavné mesto. "Každý deň chodím autom a na ceste domov si pripadám ako na tankodróme. Nevyzerá to ako obyčajné výtlky, ale pripomína to skôr krátere po výbuchu," opísal svoju skúsenosť Martin.

Otvoriť galériu

Výtlky však nespôsobujú len ujmu na duševnom zdraví vodičov, ale tiež škodu na autách. "Od 1. decembra 2012 až do 18.2. 2013 sme zaregistrovali už 488 poistných udalostí v havarijnom poistení, ktorých príčinou je  "Náraz poisteného vozidla na nerovnosť na komunikácii", teda spôsobených výtlkom.  Celková výška škôd dosahuje 349 296 eur. V porovnaní s predošlými rokmi ide o rapídny nárast poistných udalostí aj celkovej sumy," uviedol hovorca Allianz - Slovenskej poisťovne Gabriel Tóth.

Otvoriť galériu

Škodu nezabudnite zdokumentovať!"Poškodenie vozidla zapríčinené výtlkom na ceste je možné uplatniť z havarijného poistenia vozidla, bez ohľadu na to, či udalosť prešetrovala polícia alebo nie. Každú hlásenú škodovú udalosť poisťovateľ posudzuje individuálne, podľa skutočností a dôkazov, ktoré má k dispozícii, a to v súlade s platnými poistnými podmienkami a zmluvnými dojednaniami príslušného produktu. Ak poisťovateľ vlastným šetrením zistí, že nie sú pochybnosti ohľadom vzniku škody a jej rozsahu, vyplatí klientovi uplatnené poistné plnenie," uviedol Tóth.

Pokiaľ nemáte havarijné positenie, môžete si náhradu škody uplatniť zo zodpovednosti za škodu od správcu komunikácie alebo súdnou cestou. V takomto prípade musí motorista preukázať zodpovednosť príslušného správcu komunikácie za vzniknutú škodu. "Motoristom preto odporúčame zdokumentovať škodu a jej rozsah priamo na mieste, napr. vlastnou fotodokumentáciou, prípadnými svedeckými výpoveďami a pod," dodal hovorca Allianz - Slovenská poisťovňa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Českí hokejisti pózujú fotografom  po výhre vo finálovom zápase Česká republika - Švajčiarsko na 87. majstrovstvách sveta.
Česi pálili do Slovákov kvôli hráčom z KHL v reprezentácii: Teraz sami otáčajú kabát!
(ilustračné foto)
Budú v Gruzínsku protesty? Premiérka vyzvala na konkrétne kroky
Pohľad na iránsku metropolu Teherán v skoré sobotné ráno 26. októbra - v čase začiatku izraelského úroku.
Západné krajiny sú znepokojené: Vyzvali Izrael, aby neokliešťoval pôsobenie UNRWA
Pohľad na zničené budovy po izraelských útokoch v južnej časti pásma Gazy 13. septembra 2024.
Nastane v Pásme Gazy prímerie? Egyptský premiér odporúča jednu vec
(ilustračné foto).
Zásahy horských záchranárov: Všetci ranení utrpeli zranenia nohy
Zlomené srdce je pojem pre dočasný stav srdca, ktorý môže spôsobiť extrémny emočný alebo fyzický stres.
Deje sa vo vašom vzťahu TÁTO vec? Okamžite to ukončite! Odborník varuje
Ministerka hospodárstva Denisa Saková a predseda národniarov Andrej Danko
Danko pohrozil Sakovej: Čaká ju osud Dolinkovej?! Odpoveď ministerky znie jasne
Matthew Perry.
Foto
Rodina Matthewa Perryho († 54) prelomila mlčanie: Tušil herec, čo sa s ním stane?!
Neal Pionk (Winnipeg) a Martin Pospíšil (Calgary) v súboji pred bránkou.
Slovák v NHL dostáva náklad od fanúšikov: Idiotické, škodí celému tímu!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán dostal pozvánku do Gruzínska: Má sa stretnúť s premiérom
(ilustračné foto)
Exprezident TEJTO krajiny mal prežiť pokus o atentát! Desivé, čo sa dialo
(ilustračné foto)
Andy sa topil v jazere: PRAVDA o zomieraní! Naskočia vám zimomriavky, čo zažil