Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2013 10:00 | Tip od Vás | Slovensko

Poslanci zatrhli invalidom cestovanie zadarmo: Je to rana pod pás!

Hrozí, že hendikepovaným sa od marca bude žiť ťažšie!

Informácie, že by mali zdravotne ťažko postihnutí občania platiť za cestovanie MHD, vzbudili veľký rozruch. Podľa nových pravidiel Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) by už spojmi MHD nemali jazdiť zadarmo, ako to je teraz, ale za električenku by mali platiť polovičnú sumu. Bratislavský dopravný podnik je zásadne proti. Samotní zdravotne postihnutí sú z tohto kroku nešťastní. Podľa nich je to ďalší úder pod pás k ich začleneniu sa do spoločnosti.

Nové pravidlá by mali začať platiť od 1. marca. Vtedy sa má spustiť prvá etapa Bratislavskej integrovanej dopravy, keď si budú môcť cestujúci kúpiť predplatné lístky v Bratislave, ale aj v okrese Malacky. Vlani v decembri to schválili župní aj mestskí poslanci. A práve za cestovanie MHD, prímestskou autobusovou dopravou aj železničnou spoločnosťou by mali 50 % z ceny klasického lístka platiť aj zdravotne postihnutí.

K tomuto kroku sme pristúpili kvôli zjednoteniu tarifných podmienok pri všetkých dopravcoch. Nebolo by dobré, aby mal každý prepravca iné zvýhodnenia. Pre pohodlné cestovanie v rámci Bratislavského kraja je dobré, keď je čo najmenej výnimiek,“ myslí si riaditeľka BID Zuzana Horčíková. O doterajšie výhody v MHD by tak malo prísť okolo 23-tisíc bratislavských invalidov, onkopacientov, diabetikov či epileptikov.

 

„Sme proti takémuto kroku. Nepriaznivo by to vplývalo na život zdravotne postihnutých. Pre nízke príjmy aj zdĺhavé a náročné vybavovanie lístkov, by jednoducho prestali cestovať,“ vysvetlila predsedníčka asociácie organizácií zdravotne postihnutých Katarína Dekanková. Zásadne proti plateniu je aj samotný dopravný podnik. „Nesúhlasíme, aby boli zdravotne postihnutí takto znevýhodnení. Rozhodnutie o platení vzniklo bez konečnej dohody s nami. Proti tomuto rozhodnutiu máme námietky, ktoré sme poslali na magistrát a najbližšie dni by sa malo o nich rokovať,“ vysvetlila Zuzana Vachová z dopravného podniku. Podľa jej vyjadrení stále platí starý cenník, keďže žiadnu úpravu cenníka z magistrátu nedostali.

Spoplatnenie MHD je ranou pod pás

Maroš Bango, nevidiaci spevák:

Aj operný spevák s manželkou, ktorí sú obaja nevidiaci, sú z tohto kroku znechutení. „Ježišmária, jasné, že sme proti. To, že je mestská hromadná doprava zadarmo, ľuďom veľmi pomáhalo,“ vysvetlil spevák. Brali pozitívne, že pribúdali bezbariérové autobusy a mrzí ich, že teraz prichádza takáto rana pod pás.

Dušan Fusko, vozičkár:

„Bratislava je bariérové mesto a cestovať sám MHD je väčšinou doslova nemožné,“ hovorí. Podľa neho bolo preto cestovanie zadarmo výhodou a je sklamaný, že to plánujú zrušiť. „Nielenže sa nám nepohodlne cestuje, ale hendikepovaní majú ešte za to aj platiť,“ krúti hlavou.

Lucia Kocsisová, vozičkárka:

Otvoriť galériu

„Prvýkrát počujem od vás, že sa takéto niečo chystá. Šokovalo ma, že nám chcú zobrať aj tých málo výhod, čo máme. Máme len pár možností, ako sa začleňovať do spoločnosti, a jednou bola aj cesta MHD. Ak budeme platiť, určite budem cestovať menej,“ konštatuje.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bezpečnostný expert Radovan Bránik prijal pozvanie do relácie Nového Času.
Analytik Radovan Bránik o nedávnych povodniach: Zvládlo by Slovensko situáciu, ak by na tom bolo horšie?
Escobar mal záľubu v kupovaní exotických zvierat.
Miláčiky Pabla Escobara čaká rozsudok smrti! Takéto zákony by sa narkobarónovi nepáčili
Arnold sa zabával spolu so svojou partnerkou (v strede) a zabávačom Thomasom Gottschalkom (vpravo).
Foto
Oktoberfest otvoril svoje brány: Zlatým mokom nepohrdol ani Terminátor! Koľko vysolil za krígeľ piva?
Najdrahšia verzia tohto skvostu stojí až 512 000 eur.
Na trh sa dostal luxusný kryt na iPhone: Ak nemáte hlboko do vrecka, je váš! Tá suma je NEUVERITEĽNÁ
(ilustračné foto).
V obchodoch v Kalifornii už túto vec nenájdete: Guvernér ju zakázal ponúkať!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pricestoval do New Yorku: Zúčastní sa na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN
(ilustračné foto)
Polovica provincií v Ekvádore je bez elektriky: Vo viacerých oblastiach je vyhlásený červený stupeň
(ilustračné foto).
Vajnory zvýšia finančný príspevok pri narodení dieťaťa: Takouto sumou pomôžu obyvateľom!
Záchranári leteli na pomoc českému turistovi.
Poľského turistu zasiahla uvoľnená skala: Na pomoc mu museli prísť horskí záchranári
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donalda Trump.
Prekvapivé vyjadrenie Trumpa: Kandidoval by v roku 2028?
Dušan Tóth aktuálne trénuje Zvolen.
Foto
Dušan Tóth si nedal servítku pred ústa: Kompetentní by sa mali začať zaoberať výkonmi rozhodcov!
Tom Birchy
Foto
Mladík (22) utrpel infarkt, teraz radí druhým: Ak pocítite TIETO príznaky, okamžite volajte záchranku