Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.01.2013 15:00 | Tip od Vás | Slovensko

Triky leteckých spoločností: Pri požiadavke o náhradu zabudli po anglicky!

Toto dokáže poriadne naštvať. Zaplatíte za letenku, lietadlo vám hodiny mešká a so žiadosťou o kompenzáciu vás odbijú!

Niektoré letecké spoločnosti využijú všetky možné spôsoby, len aby nemuseli cestujúcemu finančne vykompenzovať komplikácie spôsobené napríklad meškaním. Podobnú negatívnu skúsenosť má aj Karel, ktorý sa ozval českému denníku Blesk. Jeho cesta z Nového Zélandu do Prahy bola strastiplná. Karel si zvolil trasu s niekoľkými prestupmi. Posledný bol v Budapešti, a práve tam nastali problémy. "Všetko som mal naplánované tak, aby som sa do Prahy dostal na Silvestra popoludní a v pohode mohol osláviť príchod nového roku," hovorí Karel. V Budapešti mu však let niekoľkokrát odložili a on sa do Prahy dostal až tesne pred polnocou.

Bol si vedomý, že podľa nariadenia Európskej únie má nárok na kompenzáciu za oneskorenie letu. Usiloval sa uplatniť si ho, no napokon to vzdal. "Prišiel mi list v maďarčine, kde po anglicky bolo iba upozornenie, že nekomunikujú v inom jazyku ani nereagujú na emaily. Napokon som to vzdal," opisuje svoj zážitok spred roka Karel. Podobný zážitok má aj čitateľka Viera. Tá si minulý rok rezervovala letenku do Londýna. Jej výlet sa skončil nepríjemne, keď lietadlo malo trojhodinové meškanie. Cestujúci na letisku čakali bez toho, aby vedeli, čo sa deje.

Otvoriť galériu

Mnoho cestujúcich nevie o možnosti finančnej kompenzácie až do výšky 600 eur pri meškaní a iných problémov, ktoré lety sprevádzajú. Žiadosť o náhradu je väčšinou behom na dlhé trate. Na Slovensku aj v Českej republike už existujú spoločnosti, ktoré tieto nepríjemnosti vyriešia za cestujúcich. V Česku sa o podobné záležitosti stará spoločnosť Skyplan.cz, na Slovensku je to Kompenzomat.sk.

Nechajte to na druhých!„Služba je poskytovaná bezplatne až do doby, kým letecká spoločnosť vašu žiadosť neuzná a pridelí vám náhradu škody. Potom si sprostredkovateľ strhne províziu, ktorá pokryje právne služby, súdny poplatok a administráciu celého procesu,“ vysvetľuje Alice Güttlerová, riaditeľka portálu Kompenzomat.sk, ktorý uvedené služby poskytuje. Výška provízie je 27 % z vymoženej sumy. Odškodnenie môžete požadovať až dva roky spätne. Pre každý prípad by si cestujúci mal odložiť informácie o uskutočnenom lete (palubný lístok alebo mailové potvrdenie), bez ktorých nie je možné kompenzáciu požadovať.

Podmienky kompenzácie - let nemeškal v dôsledku mimoriadnych okolností, ktorým nebolo možné zabrániť (za mimoriadnu okolnosť sa považujú napríklad meteorologické podmienky, štrajk zamestnancov leteckých spoločností, bezpečnostné riziko, ale napríklad porucha lietadla sem nepatrí)

- miesto odletu alebo príletu je na území EÚ a letecká spoločnosť má sídlo v niektorom zo štátov EÚ

:gallery:true:true:true:gallery:true:true:true:gallery:true:true:true:gallery:true:true:true

Zrušenie letu - Pokiaľ vám letecká spoločnosť zruší let musí vám ponúknuť možnosť náhradného letu v približne rovnakom čase alebo úhradu ceny letenky

- pri čakaní na náhradný spoj máte nárok na jedlo, telefonáty, v prípade nutnosti i na ubytovanie na jednu alebo viac nocí, dopravu z miesta ubytovania na letisko a stravu

- pokiaľ ste sa informáciu o zrušenom lete dozvedeli menej ako dva týždne pred odletom a náhradný let nezodpovedá primerane pôvodne rezervovanému letu, máte nárok na náhradu škody, ktorá sa odvíja od vzdialenosti letu .

Kompenzácie môžete žiadať aj pri:

- odopretí vstupu na palubu – keď napríklad letecká spoločnosť predá viac leteniek ako je sedadiel v lietadle a vás presmeruje na iný let

- znížení cestovnej triedy (napr. z business na economy class)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Prezident USA Joe Biden
Prišiel čas UKONČIŤ vojnu v Gaze, vyhlásil Biden: Do Izraela má namierené šéf americkej diplomacie
Lídri EÚ počas summitu EÚ v Bruseli.
Lídri vyzývajú Európsku komisiu na zmeny v nelegálnej migrácii: Žiadajú NALIEHAVÉ návrhy
Female scientist working in the CDC laboratory.
Vedcom sa podarilo čosi nevídané: Podarí sa oživiť dávno vyhynutý druh? Vo veci nastal kľúčový posun
Národná galéria v Londýne.
Útoky klimatických aktivistov pokračujú: Národná galéria v Londýne koná, s týmto sa tam už nedostanete
Na snímke ukrajinská špecialistka na odmínovanie Naďa Kudrjavcevová, ktorá pracuje pre Švajčiarsku nadáciu pre odmínovanie počas konferencie o odmínovaní Ukrajiny vo štvrtok 17. októbra 2024 v Lausanne vo Švajčiarsku.
Ukrajina sa stala najviac zamínovanou krajinou na svete: Desivé prognózy! Pomôcť chcú DESIATKY štátov
Chudnutie (ilustračná fotografia).
Prekvapivé zistenia vedcov: Lieky na chudnutie môžu pomôcť aj pri ďalšom probléme! Má to ale háčik
Útočník z aš-Šabábu sa odpálil v hlavnom meste Somálska.
Okamihy hrôzy v Somálsku! Útočník sa ODPÁLIL v hlavnom meste: Zomierali nevinní
Vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár.
Svet reaguje na smrť vodcu Hamasu: Západní lídri na ňom nenechali nitku suchú! Bol vrah a terorista, tvrdia
(ilustračné foto)
Na Ukrajinu pôjdu nové kamikadze drony: Dokážu lietať vo dne i v noci! To nie je všetko
Vo veku 31 rokov zomrel britský spevák Liam Payne.
Foto
Hrozné, čo mali nájsť v hotelovej izbe Liama Payna († 31): Polícia hovorí o DEZOLÁTNOM stave
(ilustračné foto)
V Iraku zhabali obrovské množstvo tabletiek captagonu: Neuveriteľné, v čom ich pašovali
Obvinená učiteľka výtvarnej výchovy Jennifer Massey.
Obrovský šok! Polícia prichytila ženu s maloletým chlapcom: Preboha, veď je to jej žiak...