Na prvý pohľad zmätočná etiketa zaskočila aj čitateľku. "Aký je to vlastne chlieb?" pýtala sa Adriana pri pohľade na "všestranne" orientovaný bochník chleba. Odpoveď nielen na túto otázku sme hľadali priamo u výrobcu - Prvej bratislavskej pekárenskej (PBP).
"Vôbec nepripúšťame názor, že táto informácia môže byť zmätočná," reagovala na sťažnosť čitateľky Jana Šuleková, manažérka pre kvalitu a hygienu PBP. "Uvádzanie týchto informácií je povinnosťou výrobcu, vyplýva zo zákona a je kontrolované Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou."
Podľa platnej legislatívy sa tak pod pšenično-ražným chlebom rozumie taký, ktorý "obsahuje najmenej 50 hmotnostných percent mlynských výrobkov zo pšenice a 10 hmotnostných percent mlynských výrobkov z raže z celkovej hmotnosti mlynských výrobkov."
"Od iných pšenično-ražných chlebov sa tento odlišuje tým, že okrem iných zložiek je obohatený aj o zemiakovú múku, ktorá dodáva tomuto výrobku vláčnosť," objasnila J. Šuleková, podľa ktorej práve nebalený pšenično-ražný chlieb je najpredávanejším druhom chleba z dielne bratislavskej pekárne.
Ako sa orientovať v ponuke chlebov?
Podľa Jany Šulekovej si má zákazník všímať najmä zaradenie (býva uvedené pod názvom výrobku) a zloženie výrobku.
Druh chleba | Popis |
Pšenično-ražný | svetlejší, menej kyslý, viac pórovitá striedka, väčší objem |
Ražno-pšeničný | pre väčší podiel ražnej múky kyslejší, hustejšia striedka |
Ražný | tmavý, hustý, najkyslejšia striedka |