Chcete kupovať kvalitný chlieb? Neprehliadnite tieto údaje!
24. 12. 2012, 0:00 (aktualizované: 25. 5. 2020, 14:15)

Zdroj: Adriana/tip
Podľa etikety to mal byť chlieb zemiakový aj pšenično-ražný zároveň.
Na prvý pohľad zmätočná etiketa zaskočila aj čitateľku. "Aký je to vlastne chlieb?" pýtala sa Adriana pri pohľade na "všestranne" orientovaný bochník chleba. Odpoveď nielen na túto otázku sme hľadali priamo u výrobcu - Prvej bratislavskej pekárenskej (PBP).
"Vôbec nepripúšťame názor, že táto informácia môže byť zmätočná," reagovala na sťažnosť čitateľky Jana Šuleková, manažérka pre kvalitu a hygienu PBP. "Uvádzanie týchto informácií je povinnosťou výrobcu, vyplýva zo zákona a je kontrolované Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou."
Podľa platnej legislatívy sa tak pod pšenično-ražným chlebom rozumie taký, ktorý "obsahuje najmenej 50 hmotnostných percent mlynských výrobkov zo pšenice a 10 hmotnostných percent mlynských výrobkov z raže z celkovej hmotnosti mlynských výrobkov."
"Od iných pšenično-ražných chlebov sa tento odlišuje tým, že okrem iných zložiek je obohatený aj o zemiakovú múku, ktorá dodáva tomuto výrobku vláčnosť," objasnila J. Šuleková, podľa ktorej práve nebalený pšenično-ražný chlieb je najpredávanejším druhom chleba z dielne bratislavskej pekárne.
Ako sa orientovať v ponuke chlebov?
Podľa Jany Šulekovej si má zákazník všímať najmä zaradenie (býva uvedené pod názvom výrobku) a zloženie výrobku.
Druh chleba | Popis |
Pšenično-ražný | svetlejší, menej kyslý, viac pórovitá striedka, väčší objem |
Ražno-pšeničný | pre väčší podiel ražnej múky kyslejší, hustejšia striedka |
Ražný | tmavý, hustý, najkyslejšia striedka |
Autor: © Nový Čas