Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.12.2012 18:00 | Tip od Vás | Slovensko

Čitatelia o kauze Bezák: Cirkev sa správa ako v stredoveku!

Rozruch okolo nečakaného odvolania arcibiskupa Róberta Bezáka (52) zosilnel po sérii jeho vystúpení v médiách.

Búrlivú diskusiu rozprúdila táto kauza aj medzi čitateľmi Nového Času a Čas.sk. Do redakcie poslalo svoje odkazy a názory na konfrontáciu odvolaného Bezáka a ostatných cirkevných predstaviteľov množstvo čitateľov. Mnoho z nich podporuje bývalého trnavského arcibiskupa. Sú však aj takí, ktorí sa s mediálnym vystúpením Róberta Bezáka nestotožňujú.

Bezák šliapol staromódnej cirkvi na otlak

„Nepoznám  pána Bezáka, nikdy som ho nevidela osobne, ale myslím si že je sa treba postaviť proti spôsobom akým cirkev likviduje človeka. Táto cirkev na Slovensku žije aj z našich daní a preto by nikomu z nás nemal byť ľahostajné jej konanie a nielen v danej kauze,“ myslí si čitateľka Emília. Podobný názor má aj Vanesa: „Už dávno nesúhlasím s konaním katolíckej cirkvi na Slovensku. Spamätajme sa, žijeme v 21 storočí a nie v 13. storočí, kedy nastúpila inkvizícia. Mons. Bezák oslovil veľa veriacich občanov svojim normálnym prístupom, oproti skostnatenému konaniu jeho starých kolegov. Pán Bezák staromódnej katolíckej cirkvi šliapol na otlak, no a to veľmi bolí.  Dúfam len, že vyjde na svetlo Božie všetko to nečisté, nekalé a trestuhodné, čo sa v trnavskej arcidiecéze po dlhé roky za bačovania  Sokola udialo.“ Názory, že cirkev je a príliš konzervatívna svedčí aj e-mail od čitateľky s prezývkou Bahelka: "Cirkev sa správa ako v stredoveku. My niečo povieme a vy sa nepýtajte a verte inak vás "upálime".  A koľko krát sa mýlili!"

Médiá nepomohli ani jednej strane 

Ondrej Čverha z Prievidze je presvedčený, že celú kauzu negatívne ovplyvnili médiá. „Katolícka cirkev bola vždy konzervatívna a na dianie v spoločnosti (aj cirkevnej) reagovala úvažlivo a pokojne. Po zhodnotení všetkých okolnosti, ktoré udalosti predchádzali, alebo ju sprevádzali. Toto platí aj v kauze Bezák. Pápež vedel, prečo odvoláva Bezáka, aj keď ste na začiatku obviňovali cirkev, že pápeža podviedla. Nič také sa nestalo a vy ste museli so zaťatými zubami uznať, že pápež odvolal Bezáka s plným vedomím. Podľa cirkevného práva však cirkev nie je povinna informovať verejnosť o svojich krokoch, lebo sa jedná o výslovne vnútrocirkevnú záležitosť,“ napísal Ondrej. „Spôsob, akým sa média chopili celej kauzy, svedčí priam ukrutne v neprospech Bezáka. Váš denník, ako aj všetky ostatné denníky nemožno podozrievať zo sympatií k žiadnemu náboženstvu, preto ste vďačne privítali príležitosť kopnuť do niekoho, komu odopriete brániť sa,“ dodal. 

Liberáli nech sa realizujú mimo cirkvi

Anna z Prešova sa zasa úplne stotožňuje s názorom Konferencie biskupov Slovenska: „Bezák skladal sľuby, okrem iného aj sľub poslušnosti. Kto viac ako kňazi musia dodržiavať sľuby? Podľa jeho vyjadrení je jasné, že mu nejde o cirkev, nejde mu o poriadok, spravodlivosť...o nič iba o seba samého. Ak sa niekomu nepáči hierarchia v cirkvi, tak sa nenechá vysvätiť za kňaza ani biskupa... Liberáli majú iné možnosti ako sa realizovať, na to nepotrebujú byť v cirkvi, kde platia presné pravidlá...Navyše, jeho šéf, pápež ho vyzýval, aby sa nevyjadroval pre média... čo robí on? Pravý opak!“ 

Politici, berte si príklad!

Juraj Bezáka uvádza ako príklad pre slovenských politikov. "Keby niekto prehovoril takto aj z politickej scény, bol by to prvý krok k lepšiemu našej "rozvojovej" krajiny," napísal. Viacero čitateľov Bezákovi odkazuje, aby sa nevzdával. "Veľmi držím palce mons. Bezákovi. Konečne aj v tejto sfére je niekto odvážny,ale mám strach, že nezvíťazí, pretože od nepamäti sa traduje, že s kňazom a všeobecne s cirkvou sa nehodno púšťať do boja, pretože víťaz je vždy jasný dopredu. Ale ak aj nie, aspoň sa svetu otvoria oči. Veľmi mu držím palce. Keby bola aspoň polovica kňazov takých, ako je mons. Bezák, kostoly by boli plné a nezívali by prázdnotou ako teraz," tvrdí Beáta.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Shirel († 22) prežila útok Hamasu na festivale, no trápenie sa s ňou ťahalo po zbytok roka.
Po útoku Hamasu krásna Shirel († 22) zomrela dvakrát, zúfalý nárek brata: Môže za to Izrael!
(ilustračné foto)
Pripravte sa, hrozí nebezpečný jav! Platia výstrahy: Najhoršie to bude TU
Za Katarínou trúchlia najbližší príbuzní aj známi.
Foto
Surová vražda vychovávateľky Kataríny († 60) z Veľkých Kapušian: Príšerné, ako ju sused našiel!
Polícia na mieste krvavého incidentu.
STREĽBA v rodinnom dome! Medzi mŕtvymi sú aj deti: Zamrazí vás, kto útočil
Dym stúpa po útoku izraelskej armády na južné bejrútske predmestie Dáhíja.
BRUTÁLNY útok Izraela v Bejrúte: Nálety blízko nemocnice! Zahynulo aj dieťa
Prezident USA Joe Biden
Zašiel Biden priďaleko? Jeho slová nahnevali Irán: Desivý ODKAZ pre USA!
Na satelitnej snímke amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA) hurikán Oscar
Foto
Hurikán Oscar UDREL! V krajine spôsobil katastrofu: Prišlo k najhoršiemu
Erik Černák (Tampa Bay) v súboji proti Torontu.
Černák sa v divokom závere zápasu pobil: Súper ho schladil jedným gestom!
Vladimir Putin.
Nečakané stretnutie: Putin bude diskutovať so šéfom OSN! Zarazí vás, o čo ide
2002 - Ako kapitán zdvihol nad hlavu trofej pre majstra sveta.
Šéf slovenského hokeja Miroslav Šatan oslavuje 50-ku: Čo by teraz vo svojej kariére spravil inak?
(ilustračné foto)
Mŕtve dievčatko († 8 mes.) na pohrebe pohlo rukou: Strašné, čo nasledovalo potom!
Na snímke záchranári odstraňujú trosky po ruskom útoku na mesto Záporožie
AktualizovanéFoto
Vojna na Ukrajine prekračuje všetky hranice: Nové správy neznejú dobre