V michalovskej SOŠ obchodu a služieb pripravil turínsku špecialitu - filetto di Majale alla senape. Pomáhali mu aj nadšení študenti. Na nezvyčajnom, no pritom vynikajúcom menu si pochutil i primátor Viliam Záhorčák.
Šéfkuchár Andrea Zupo (40) zavítal do Michaloviec na pozvanie SOŠ obchodu a služieb, ktorej študenti u neho praxujú. Navaril im originálne menu. „Naše hlavné jedlo je typické pre Turín a severné Taliansko. Bravčová panenka v horčicovej omáčke, filetto di Majale alla senape, nie je veľmi známe jedlo, no zohreje v chladných dňoch,“ hovorí šéfkuchár.
„Talianska kuchyňa nie je len pizza a špagety. Máme veľa iných a veľmi chutných jedál. Hlavnými ingredienciami sú pre mňa olivový olej, cesnak, rozmarín a, samozrejme, veľa lásky,“ hovorí s úsmevom. Študentom ukázal i to, ako sa robia pravé predjedlá antipasto misto z ryže, cukiet, rozmarínu, zo zeleniny, šampiňónov, z papriky či baklažánu. Sladkú bodku na záver dali známym mascarpone.
Andrea Zupo odišiel už v 17 rokoch do Nemecka za prácou, kde začínal ako umývač riadov. Postupne sa vyšvihol až na šéfkuchára a majiteľa reštaurácie v Timmendorferi. Teraz k nemu chodia zemplínski študenti na prax, veľmi chváli ich pracovitosť. Lukášovi Pilníkovi (19) je vzorom. „Robil som s ním, je dobrým šéfom. Rád by som šiel v jeho šľapajach,“ povedal.