Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.12.2012 10:00 | Tip od Vás | Slovensko

Perinbaba zasypala celé Slovensko: Najchladnejším mesiacom bude december!

Poriadna dávka snehu prekvapila nielen sever, ale aj juh krajiny.

Najviac si biele vločky užili tí najmenší, ktorí si hneď postavili snehuliaka. Obyvatelia lazov ostali odrezaní od sveta, pretože cestárov príchod zimy znova prekvapil. Poradili si však po svojom a cesty zdolávali na koňoch alebo štvorkolkách. Uzatvorené pre kamióny boli uplynulú noc Donovaly, kde sa ťažké autá na pár centimetroch snehu krížili a šmýkali na letných pneumatikách a bez reťazí. V stredu popoludní však už boli všetky horské priechody zjazdné. Ak ste doteraz nestihli prezuť auto, je naozaj najvyšší čas, pretože podľa predpovedí meteorológov sa občasné sneženie dá očakávať celý týždeň.

DIVÍN, 15 cm

Prváčikovia zo Základnej školy v Divíne (okr. Lučenec) si postavili snehuliačika. „Prvý sneh je síce sypký a snehuliak sa z neho robí veľmi ťažko, ale sme veľmi rady, že napadol sneh,“ zhodli sa natešené deti.

Budiná, 25 cm

Na lazoch pri Budinej (okr. Lučenec), kde nasnežilo už okolo 25 cm, sa v zime najlepšie prepravuje na koni, vedia to aj Kamil a Pavel. „Toto je iba poprašok. Zvykne tu napadnúť aj meter snehu,“ povedali chlapi.

Madačské lazy, 20 cm

Mariánovi (68) z Madačských Lazov (okr. Lučenec) najviac v zime so snehom pomáha fréza. „Sme tu odrezaní od sveta. Sanitka a ani hasiči sa sem vôbec nevedia dostať,“ objasnil dôchodca.

Donovaly - Motyčky, 2 - 3 cm

Cestu na Donovaly (okr. Banská Bystrica) krížili v utorok večer kamióny, ktoré nemali reťaze a dokonca niektoré mali letné gumy. Horský priechod preto museli od 17 h do stredy 9 h pre kamiónovú dopravu uzavrieť.

Jahodná, 10 cm

V lyžiarskom stredisku na Jahodnej pri Košiciach napadlo 5 cm prírodného snehu a ďalších 5 cm pridalo umelé zasnežovanie. Sezóna by sa tu mohla začať v priebehu 14 dní. „Určite by sme chceli otvoriť pred zimnými sviatkami, ale všetko závisí od počasia,“ uviedol vedúci strediska Ján Petróci.

Určite aj vás potešila snehová nádielka a pustili ste sa do stavania! Fotografie vašich snehuliakov pošlite na tip@novycas.sk. Najlepšie snímky uverejníme.

Aké bude počasieTeploty počas tohtoročnej zimy by mali na Slovensku dosahovať normálne hodnoty. Relatívne najchladnejším mesiacom by mal byť december, keď sa očakávajú častejšie vpády studeného vzduchu z vysokých zemepisných šírok. Január i február budú o niečo teplejšie, ako je dlhodobý priemer rokov 1901 až 2000. Predpokladá to trojica meteorológov a klimatológov Milan Lapin, Pavel Matejovič a Jozef Pecho na základe prognostických modelov. Modelové centrá predpovedajú úhrny zrážok v medziach normálu. Odborníci však upozorňujú, že počasie je najmä v zime lokálne veľmi premenlivé, a preto ho nie je možné spoľahlivo predpovedať.

„Je však len málo pravdepodobné, že zima 2012/2013 bude ako celok tuhá,“ uviedli. Plocha plávajúceho morského ľadu v Arktíde bola totiž aj v novembri na rekordne nízkej úrovni a Atlantický oceán v blízkosti Európy a priľahlá časť Severného ľadového oceánu sú v priemere relatívne teplé.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nezvestného 81-ročného hubára našli.
Foto
Otec so synom sa vydali na hríby, no potom sa rozdelili: Osudová chyba! Zasahovať musela polícia
Český bojovník Tadeáš Ružička skončil za mrežami
Ex-priateľka známeho bojovníka chcela ukončiť svoj život: Skončila na psychiatrii
Caucasian woman holding gavel
5 obžalovaných malo pašovať TONY drog na Slovensko! Jeden z nich na súd neprišiel
(ilustračná foto)
Extrémne nebezpečný vírus útočí: Krvavá horúčka a SMRŤ! Svet musí reagovať
Pár tvoria už 21 rokov.
Foto
Mičkovicová prehovorila, ako kolegovia vnímali jej vzťah s Bártom: Robili si STÁVKY a... To vážne?!
(ilustračné foto)
Obrovské nešťastie: Prevrátila sa loď plná ľudí! Hlásia desiatky mŕtvych
Najhblšie slovenské: Dosahuje hĺbku až 53 m. Za socializmu chceli až k nemu dotiahnuť zubačku a postaviť tu hotely.
Váš Tip
Záhada z Tatier vám naženie zimomriavky: Horolezci videli v Hincovom plese divného tvora! Mohol mať 4 metre
Matúš Šutaj Eštok(37) z Hlasu
Aktualizované
Šutaj Eštok odsúdil schvaľovanie atentátu na Fica: Vystúpenie stand-up komika označil na ZLYHANIE
Na snímke požiar, ktorý zachvátil budovu nemocnice v okrese Pching-tchung na juhu Taiwanu.
Tragický požiar v nemocnici! Budovu zachvátili plamene: Počet obetí je vysoký
Juraj Slafkovský v bitke s Marshallom Rifaiom
Výsmech či kritika? Nebláznite! Spoluhráča ako Slafkovský by chcel každý, vyhlásil bývalý hráč NHL
Nikola priznala, že zvažuje návrat na Slovensko a o tomto kroku už informovala aj svojho slávneho otca.
Foto
Weiterová zvažuje NÁVRAT na Slovensko: Spoločné bývanie so slávnym otcom?! Rázna REAKCIA Otta
Na snímke hasiči zasahujú po ruských útokoch na mesto Záporožie, metropolu rovnomennej oblasti na juhu Ukrajiny v nedeľu 29. septembra 2024.
Ruské drony v noci udreli! Ukrajina hlási zlé správy: Strašné, čo sa tam deje