Za ten čas zozbierala množstvo receptov. Vraví, že dokáže spomaliť starnutie i vyhrať nad niektorými chorobami bez liekov. Bylinkárka Milada Ivanková (62) vlastní dokonca ochrannú známku kultúrneho dedičstva. „Starala som sa o starých opustených ľudí a tí mi odkázali to najvzácnejšie, čo mali,“ hovorí Milada. „Chcela som vedieť, či sa dá spomaliť proces starnutia, ako sa dá ošetriť pleť bez drahých kozmetických salónov,“ vraví bylinkárka, ktorá na svoj vek vôbec nevyzerá. Vďačí za to i peelingu, ktorý pripravuje z bielej fazule, medu, lupeňov červených ruží, kávových zŕn, ovocného cukru a zemiakového škrobu. Všetko zmieša s lyžicou kyslej smotany, kryštálovým cukrom a troma kvapkami detského oleja.
„Ľudová medicína skrýva neskutočné bohatstvo. Poznám vzácne receptúry na prípravu obkladov, vín, likérov a olejov, ktoré pomáhajú pri rôznych neduhoch,“ hovorí bylinkárka. Zdravie by sme si podľa nej mohli zlepšiť návratom k jednoduchej strave a častejšou konzumáciou medu. V jesennom období pomôže čaj na zlepšenie imunity. Recepty a výrobky Milady Ivankovej sú do konca mesiaca vystavené v Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického v Michalovciach.
JESENNÝ ČAJ NA ZLEPŠENIE IMUNITY
- pár lístočkov mäty
- pár lístočkov ľubovníka
- štipka rasce alebo feniklu
Všetko zaliať 2 - 3 dl horúcej vody a osladiť medom od včelára. Mal by sa piť od septembra do konca februára.