Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2012 10:00 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Slovensko pod snehovou pokrývkou: Zima dlho nevydrží

Zima, mráz a sneženie. Do zimného rána sa už včera prebudilo takmer celé Slovensko, na mnohých miestach mrzlo.

V priebehu jediného týždňa tak priemerná teplota klesla až o 20 °C. Na východe zlyhávala železničná doprava - na koľajniciach sa tvorila silná námraza a vlaky meškali viac ako tri hodiny. Dnes sneh preverí aj bratislavských cestárov. V hlavnom meste má totiž napadnúť až 8 cm snehu.

Otvoriť galériu

Hoci v nedeľu na mnohých miestach Slovenska snežilo, podľa meteorológov skutočná zima k nám ešte nedorazila. Nízke teploty a sneženie spôsobil vpád veľmi studeného vzduchu od severu. „Znížil teplotu oproti predchádzajúcemu týždňu takmer o 20 °C,“ povedala meteorologička Paulína Valová z SHMÚ. „Je to síce svojím spôsobom výnimočné, ale nie v tom, že by sa to nikdy doteraz neudialo. Zvláštnosťou je, že na konci októbra v nižších polohách, ako napríklad v Bratislave, sneží. To sa nestáva.“ Rekordným však zostáva rok 2003, keď sa snehová pokrývka na bratislavskom letisku vyskytla už 24. októbra.

Nízke teploty spôsobili včera na východnom Slovensku problémy hlavne na železnici - vlaky meškali vyše dvoch hodín. Napríklad rýchlik z Chebu meškal do Košíc až 170 minút - namiesto o 10. hod. došiel až krátko pred 13. hodinou. Margita Nožková (66) zažila azda svoju najhoršiu cestu. „Bolo to strašné. Od tretej ráno som hore, cestujem z Bohumína za synovcom do Košíc... V Poprade sme čakali skoro tri hodiny!“

Otvoriť galériu

Na trakčnom vedení medzi Liptovským Mikulášom a Spišskou Novou Vsou sa od tretej rána tvorila až 10 cm námraza. „Pracovníci ŽSR ju nepretržite obíjajú, nasadili aj špeciálnu techniku. Avšak námraza sa naďalej vytvárala,“ uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková. Trať na východe sa včera podarilo sprejazdniť až okolo obeda. „Komplikovaná je naďalej situácia na Tatranských elektrických železniciach. Vlaky tam vôbec nepremávajú. V úseku Štrba - Štrbské Pleso, Poprad Tatry - Smokovec bola zabezpečená náhradná autobusová doprava,“ uviedla Pavlíková. A tak železničiari zostávajú vo všetkých kritických úsekoch v pohotovosti.

Otvoriť galériu

Na Kysuciach v nedeľu napadlo 5 až 7 cm snehu. „U nás je bielo. Vidno, že zima je už pred dverami,“ povedal Ľuboš Stríž, starosta obce Klokočov. „Cestári sa pohotovo ujali svojho remesla, techniku som na cestách videl blikať už po polnoci,“ uviedol. Na Kysuciach boli včera teploty okolo nuly, na Orave bola zima ešte väčšia. V Oravskej Lesnej namerali až -3 °C. . Radosť z prvej snehovej nádielky tejto zimy mali určite deti. „S maminkou sme postavili prvého snehuliaka a bola nám pri tom riadna zima na ruky,“ tešila sa Sonička (3) z Martina.

Otvoriť galériu

Nadnes vydali meteorológovia výstrahu 1. stupňa. „Nie je to ani tak kvôli množstvu snehu, ale preto, že je to prvý sneh v nížinách. Navyše, v pondelok sa ľudia presúvajú do väčších miest,“ upresnila Valová z SHMÚ. A aké počasie nás čaká? „Na väčšine Slovenska budú zrážky vo forme snehu alebo dažďa so snehom. Snežiť bude zrána i dopoludnia na západnom a strednom Slovensku a na severnej polovici východného Slovenska. Na juhu východného Slovenska bude pršať. Počas dňa sa bude sneh miešať s dažďom a to v Podunajskej nížine i na juhu stredného Slovenska. Popoludní by mali zrážky na západe ustať.“

Otvoriť galériu

Súvislej snehovej pokrývky sa dočkajú aj Bratislavčania. V hlavnom meste má napadnúť od 2 do 8 cm snehu. To bude najmä v horských častiach, napríklad pod Karpatmi, na Kolibe a Záhorí.

Najviac snehu je momentálne na Skalnatom plese - 35 cm, najchladnejšie rána nás čakajú v utorok a stredu. „V utorok to bude od 0 do -5 °C, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši až -10 °C, v stredu bude o stupeň teplejšie, od 1 C až do -4 či -8 °C. V druhej polovici týždňa budú teploty nad nulou,“ vraví Valová. V stredu sa začne postupne otepľovať, čo prinesie aj slnečné počasie a ojedinele hmly. Vo štvrtok nás čaká dážď, v piatok a sobotu nastúpia hmly a sychravé novembrové počasie. Na Dušičky bude pršať, ale teploty vystúpia na 7 až 12 °C a to takmer na celom Slovensku. 

Otvoriť galériu

Predpoveď počasia na nasledujúce dni:PONDELOK 29. 10. 2012
Oblačno až zamračené, sneženie, dážď so snehom
-2 °C až 5 °C

UTOROK 30. 10. 2012
Polooblačno, miestami hmla, ojedinele slabé zrážky
0 °C až 5 °C

STREDA 31. 10. 2012
Polojasno, miestami hmla, mrholenie
6 °C až 11 °C

ŠTVRTOK 1. 11. 2012
Oblačno až zamračené, dážď
7 °C až 12 °C

PIATOK 2. 11. 2012
Oblačno až zamračené, hmlisto, slabý dážď
7 °C až 12 °C

Ako nasnežilo u vás? Fotografie posielajte na tip@novycas.sk!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Peter Pellegrini a Péter Szijjártó - Otvorenie nového cestného mosta medzi obcami Ipeľské Predmostie a Drégelypalánk
Rozčertený Szijjártó: Na Maďarsko a Orbána sa zniesla vlna kritiky! Aha, koho si dal predvolať
Vodič unikal na Záhorí pred policajtmi, s autom skončil v priekope.
Foto
Zbesilá naháňačka na Záhorí: Vodič skončil s autom na streche, to ho pred únikom nezastavilo!
Na snímke predsedovia koaličných strán Robert Fico (SMER-SD), Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a Andrej Danko (SNS).
Premiér po schválení konsolidačného balíčka: Ceny energií budeme kompenzovať pomerne veľkou sumou
Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany ruský raketový útok na Ukrajinu z neznámeho miesta 10. septembra 2024.
Hrozné správy z Ukrajiny: O život prišlo dievčatko († 6)! Útok na auto, ktoré má pomáhať domácnostiam
Kate Middleton
Foto
Kate krátko po ukončení chemoterapií: Tvárou v tvár agresívnej forme rakoviny
Pacienti s celiakiou si od 1. októbra tohto roka priplácajú.
Celiatici, pozor, vzrastú vám NÁKLADY: A to nie je všetko! Ako sa zmenilo uhrádzanie bezlepkových potravín?
Ilustračné foto
Tragédia na jazere! Prevrátila sa preplnená loď: Zahynulo množstvo ľudí
Doctor's hands in surgical gloves pulling COVID-19 vaccine liquid from vial to vaccinate female patient
Zákaz vakcín proti COVID-19? Rezort zdravotníctva neostal ticho! Čo prezradil v stanovisku?
(ilustračné foto)
Eurokomisia vedie voči Slovensku tri právne konania: Čím sme sa previnili?
Ilustračné foto.
Aktualizované
Nepredstaviteľné sa stalo skutočnosťou: Veľká Británia sa vzdá nároku na TIETO ostrovy!
Na snímke poslanec NRSR Peter Kotlár (SNS) prichádza na 12. rokovanie vlády SR v Bratislave
Slovenskí virológovia sú znepokojení po výrokoch Kotlára: Výzva pre vládu!
Tunel Bikoš (ilustr. foto)
Vodiči, o pár hodín to príde: Mimoriadna uzávera tunela! Ako sa vyrieši doprava?