Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.09.2012 10:00 | Tip od Vás | Slovensko

Matka to pokašľala, Tomáš musí cvakať: Narafičili na neho búdu?!

Prípad, nad ktorým ľudia krútia neveriacky hlavou! Nový Čas včera informoval o Bratislavčanovi Tomášovi Grofičovi (21).

Mladík má po dlhých 11-ich rokoch zaplatiť pokutu za to, že ešte ako desaťročný cestoval s matkou v autobuse načierno. Suma, ktorú od neho teraz vymáha exekútor, sa vyšplhala na 252 €. Tomáš si navyše na celý incident z detstva vôbec nespomína, proti rozhodnutiu exekútora sa už odvolal. Je však možné, že dlh vymáhajú až po takom dlhom čase? A skutočne má platiť Tomáš, hoci bol v čase incidentu len dieťa a išiel v sprievode matky?

Tomáš cestoval s matkou podľa záznamu 13. júla 2001 bez platného lístka, vtedy mal desať rokov. „Revízor spísal pokutu s jeho mamou a samostatne aj s ním a keďže bol neplnoletý, zo zákona ho zastupovala jeho matka,“ tvrdí právnik Marián Chovanec, ktorý zastupuje Dopravný podnik Bratislava (DPB). Hoci bol Tomáš ešte dieťa a išiel v sprievode rodiča, pokutu od začiatku vymáhali od neho. Podľa cestovného poriadku je totiž každý pasažier nad 6 rokov považovaný za normálneho cestujúceho. A tak aj dieťa vo veku, keď často ešte nevie ani písať, ani čítať, zodpovedá za to, či má platný lístok.

Cestujúci do 15 rokov sa preukazuje zľavnenou žiackou preukážkou vydanou DPB, prípadne kartou zdravotnej poisťovne,“ uvádza Zuzana Vachová z DPB. Kým nebol Tomáš plnoletý, zastupovala ho jeho matka, ktorá v roku 2002 prevzala platobný príkaz na zaplatenie pokuty. „Ten, kto pochybil, bola práve matka maloletého, ktorá problém, ktorý sama spôsobila, neriešila. Po prvé, mala mu kúpiť lístok. Po druhé, keď jej prišla výzva, mala pokutu zaplatiť, a po tretie, keď jej prišiel návrh na vydanie platobného rozkazu, mala zaplatiť alebo podať odpor,“ tvrdí advokát Marek Benedik. To však nič nemení na tom, že pokutu musí zaplatiť Tomáš.

S matkou nemá dobré vzťahy a už niekoľko rokov s ňou nekomunikuje. Podľa advokáta je mladík oprávnený vymáhať si voči matke náhradu škody. „Zanedbala svoju povinnosť rodiča uloženú zákonom o rodine spravovať veci svojho dieťaťa,“ hovorí Benedik. Mnohých však zaráža aj to, že pokutu vymáha exekútor až po dlhých 11 rokoch. Právnik, ktorý zastupuje DPB, tvrdí, že všetko prebehlo podľa zákona. „Neviem, na čo sa v danej veci tak dlho čakalo. Je možné, že je to z administratívnych dôvodov, ale nemožno vylúčiť ani špekuláciu, aby bola dlžná suma čím vyššia,“ vysvetlil právnik Vladimír Novák.

To, že podali návrh na exekúciu až po desiatich rokoch, znamená, že vo veciach majú neporiadok. Ale neporušili žiadny zákon,“ podotkol advokát Marek Benedik. Poškodený chlapec sa proti rozsudku odvolal a verí, že nebude musieť peniaze zaplatiť. „Keď sa nedostanem k spravodlivosti na Slovensku, poženiem prípad vyššie na Európsky súd,“ povedal Tomáš.

Máte aj vy podobnú skúsenosť s jazdou v MHD? Viete, ako Tomášovi pomôcť? Ozvite sa na tip@novycas.sk

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj reaguje na dôkazy o vojakoch KĽDR na Ukrajine: Výzva pre spojencov!
Na snímke Miguel Gutierrez (vľavo) z Girony strieľa úvodný gól za chrbát brankára Dominika Takáča (vpravo) z ŠK Slovan Bratislava.
Foto
Girona FC - ŠK Slovan ONLINE: Belasí naďalej bez bodu, prehrali aj tretí duel
Antarktída skrýva stále svoje tajomstvá (ilustračné foto).
Foto
Záhada, ktorá nedá ľuďom spať: Aha, čo našli na snímke z Antarktídy! Veď TOTO tam nemá čo robiť
Ilustračné foto
Hasiči zasahujú pri požiari haly v Leviciach: Príčiny zatiaľ nie sú známe
Ilustračné foto.
2500 lekárov sa chystá opustiť svoje miesta ak... Exminister zdravotníctva ukázal prstom: Čia je to vina?
Minister obrany SR Robert Kaliňák
Kaliňák rokoval s Maďarmi o ochrane vzdušného priestoru: Slovensko strážia ich gripeny
Na Instagrame spojenom s týmto pseudonymom vystupuje žena v žiarivej červenej parochni s ofinou. Posledný príspevok na tomto účte bol zverejnený v septembri 2022.
Foto
Žena vyšla z domu celá od krvi: Z toho, čo tam našli policajti, im zostalo zle
Dopravná nehoda na D2 smerom do Čiech si vyžiadala zdržanie
Nehoda na diaľnici D2: Polícia hlási zdržanie v tomto smere
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin zúri, Nemci poriadne provokujú: Na to, čo vyrástlo pri Baltskom mori, okamžite reaguje
Na snímke poslanec Národnej rady (NR) Slovenskej republiky (SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) počas 19. schôdze parlamentu 3. októbra 2024 v Bratislave.
Aktualizované
Namiesto stability, hádky, chaos a ... Ostré slova Šimečku na adresu koalície: AHA, čo povedal
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Americký minister sa obrátil na Izrael s vážnou výzvou: Teraz je najlepší čas!
Janinej kolegyni sa v plote zasekol vták.
FotoVáš Tip
Kolegyňa poslala Jane fotku zo záhrady, tá si išla oči vyočiť: V plote sa zasekol... Takého vtáka nikdy nevidela!